latinica  ћирилица
23/08/2016 |  16:43 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

У погонима Елвака сљедеће седмице почиње производња (ВИДЕО)

У погонима Елвака сљедеће седмице ће почети производња електрода и панела. Ријеч је о услужној преради за сарајевску фирму "Римеко" која је закупила производне капацитете. Радници Елвака ,који плате нису примили већ шест мјесеци, надају се да ће покретање производње означити и почетак опоравка ове металопрерађивачке фабрике.
"Елвако" - Фото: РТРС
"Елвако"Фото: РТРС

Након одлагања почетка стечајног поступка, пословодство "Елвака" потписало је уговор са фирмом „Римеко“ о закупу производних капацитета. У фабрици електрода и фабрици панела увелико раде на ремонту машина и припреми производње. Наредне седмице почиње производња електрода , а затим и панела. Планирано је да се произведе до 3.000 тона електрода годишње.

"Уговор је потписан на пет година, и обећања из писма намјера пословног партнера из Сарајева јесте да ћемо производњу електрода подићи на онај пројектовани ниво", истакао је директор "Елвака" Срђан Текић.

Рачуни овог предузећа блокирани су већ двије године. "Елвако" дугује 24 милиона марака, што увелико превазилази вриједност капитала овог предузећа, па је стечај неминован. Ипак, услужни послови за стратешке партнере могу очувати радна мјеста.

"Замолио бих и Владу РС и локалну заједницу да учине све што је у њиховој моћи да нам помогну да очувамо радна мјеста.То ће бити успјех и за град и за државу", рекао је Милош Пекић, предсједник Синдиката Елвака.

Радници вјерују да захваљујући технологији и знању, бијељинска жељезара дугорочно може да опстане.

"Ово је фирма која може да ради, која има перспективу, имамо производ за тржиште, а надамо се са овим новим људима који долазе да ћемо од понедјељка почети да радимо", рекао је радник "Елвака" Јово Николић.

И белгијска компанија “Петро Танк” заинтересована је за производњу цистерни за течна горива у погонима ове жељезаре. Почетак производње за овог партнера планиран је за септембар.