latinica  ћирилица
23/08/2016 |  19:13 | Аутор: СРНА

Одржано рочиште по тужби Мактоуфа против БиХ

Пред Судом БиХ данас је одржано рочиште по тужби бившег припадника одреда "Ел муџахид" Абдуладхима Мактоуфа против БиХ за накнаду материјалне и нематеријалне штете због незаконитог затварања.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Мактоуф, којег је Суд БиХ осудио за учешће у ратним злочинима у Травнику, тужио је БиХ, тражећи 283.000 КМ за накнаду штете, јер је у затвору провео пет година по првобитно изреченој пресуди, умјесто три године, колико му је изречено након жалбе.

На данашњем рочишту пред Судом БиХ, Мактоуф је рекао да је током боравка у затвору од 2007. до 2009. године био одвојен од породице и да је имао пословне губитке. Каже, да је након изласка из затвора 2009. године отишао у Малезију и да није могао доћи у БиХ до прије неколико седмица. 

Правобранилаштво БиХ је оспоравало његов исказ, наводећи да су његови материјални докази у колизији са његовим исказом. Помоћник правобраниоца Магдалена Папић рекла да је износ потраживања превисоко и паушално постављен, те да се нада да ће Суд БиХ одбити тужбу.

На рочишту је саслушан и вјештак финансијске струке Мирсада Чехо, која је тврдила да је Мактоуфу имао пословни губитак од 12. јуна 2007. до 12. јуна 2009. године од 124.659 КМ.

Суд БиХ ће пресуду донијети у року од 30 дана.

Мактоуф, који је рођен у Ираку, прва је особа којој је пред Судом БиХ суђено за ратне злочине. Проглашен је кривим да је 1993. године помогао припадницима јединице "Ел муџахид" у незаконитом хапшењу и отмици цивила хрватске националности у Травнику. Првобитно је осуђен на пет година затвора, али се жалио Европском суду за људска права у Стразбуру због погрешне примјене закона, након чега му је у марту 2015. године казна смањена на три године затвора.

Држављанство БиХ није враћено Мактоуфу, али је избрисан из евиденције починилаца кривичног дјела. Такође, добио је дозволу за боравак у БиХ, чиме стиче услове да у наредном периоду добије држављанство по привилегованој натурализацији, јер је у браку са држављанком БиХ са којом има дјецу.