latinica  ћирилица
23/08/2016 |  19:20 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Против Милана Нинковића свједочио Миленко Глигорић (ВИДЕО)

Свједочећи пред Судом БиХ у предмету против Милана Нинковића, Борислава Паравца, Андрије Бјелошевића и Милана Савића, које Тужилаштво БиХ терети за ратне злочине у Добоју, Миленко Глигорић, ратни директор добојског Радија и бившег потпредсједник СДС-а у Добоју, оцијенио је да се Кризни штаб тада није адекватно посветио том проблему.
Суђење Нинковићу - Фото: РТРС
Суђење НинковићуФото: РТРС

Глигорић је кроз свједочење кључну улогу у одлучивању приписао првооптуженом Милану Нинковићу. У добојском Кризном штабу 1992. уз Глигорића био је Обрен Петровић, актуелни градоначелник Добоја, који ће се, такође, у судници појавити као један од кључних свједока БХ Тужилаштва.

Набрајајући имена већине од 14 чланова добојског Кризног штаба формираног 3. маја 1992, Глигорић није изоставио ни властито, као ни име још једног кључног свједока Тужилаштва БиХ. Рекао је како мисли да је испред полиције био Обрен Петровић, а да је он био члан Кризног штаба и задужен за информисање.

То што су Паравац и Нинковић, предсједник односно члан добојског кризног штаба на оптуженичкој клупи, а њихови сарадници кључни свједоци Тужилаштва БиХ, одбрани оптужених указује на јасну стратегију Тужилаштва БиХ.

"Зашто мислимо да није кључни свједок? Зато што ће бити још свједока који ће одговарати на иста питања. Ово је један од контекстуалних свједока, човјек који говори изнутра", рекао је Миодраг Стојановић, бранилац трећеоптуженог у предмету Нинковић и други.

За разлику од Обрена Петровића, који је у свом исказу оптужио тадашње функционере и прве људе СДС-а за насилно преузимање власти, протјеривање муслимана и Хрвата и прећутно одобравање ратних злочина у Добоју, данашњи свједок Миленко Глигорић бреме одговорности пребацује на, у то вријеме предсједника СДС-а у Добоју и првооптуженог у предмету Милана Нинковића. Глигорић тврди да је Нинковић имао апсолутну моћ одлучивања. Нинковић је судско вјеће подсјетио да је с Глигорићем обављао чак шест функција у добојским цивилним структурама власти.