latinica  ћирилица
23/08/2016 |  19:35 ⇒ 24/08/2016 | 07:38 | Аутор: РТРС

Званичници РС: Изетбеговић агресивним потезима погоршава ситуацију у БиХ (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић поднио је захтјев Уставном суду БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске у вези са референдумом о Дану РС. Поновио је раније ставове да се одлуке Уставног суда и закони морају поштовати. Званичници Српске одговарају – Изетбеговић агресивним потезима погоршава политичку ситуацију у БиХ.
Милорад Додик - Фото: Novosti.rs
Милорад ДодикФото: Novosti.rs

Док ОХР-а тражи излаз из зачараног круга, Бакир Изетбеговић покреће спор између БиХ и Републике Српске. Арбитар је Уставни суд БиХ.

"Наставићу на томе да радим до краја. Тражићу привремену мјеру да се референдум стави на чекање и да се забрани његово одржавање", рекао је Изетбеговић.

Бакир Изетбеговић додатно радикализује ситуацију у БиХ без икаквог разлога – поручује предсједник РС Милорад Додик у изјави Срни. РС је несметано славила свој Дан Републике готово двије деценије, да би онда Изетбеговић нашао за сходно да покрене иницијативу за укидање тог дана, што је учинио Уставни суд.

"Ово је сада дјечија игра у којој покушавају да кажу да се то мора поштовати, без обзира што је то прегласавање и мајоризација. Да је Уставни суд БиХ заиста уставни суд, не би био на тај начин састављен", рекао је предсједник РС Милорад Додик.

Предсједник Додик каже да Изетбеговић није БиХ, него тек бошњачки члан Предсједништва и ништа више од тога.

"Веома је јасно да су Бошњаци инстументализовали и међународну заједницу за своје политичке циљеве, а наравно и Уставни суд, који већ у континуитету доноси одлуке које су резултат прегласавања. Само блесави или наивни требали би да повјерују у добре намјере такве институције у којој сједе дојучерашњи потпредсједници СДА и пресуђују о томе шта у РС треба или не треба урадити", каже Додик.

Предсједник Додик понавља - референдум о Дану Републике биће одржан 25. септембра. Увјерен је да међународни фактор или Уставни суд у овом случају неће подлећи политичким притисцима.

"Уколико то учине, а имајући у виду да ћемо ми и у тим условима одржати референдум, очигледно шаљу сигнал радикалним исламским групама да крену са серијом активности које би могле угрозити стабилност. Ми располажемо информацијама да се само чека да међународна заједница или Уставни суд предузму неку мјеру на тај начин".

Предсједник Републичког парламента Недељко Чубриловић каже да Изетбеговић усијава међунационалне односе. Изетбеговић додатно погоршава узаврелу политичку ситуацију коју је управо он произвео.

"Сматрам да би најбоље рјешење било да Уставни суд БиХ размотри захтјев Народне скупштине РС за преиспитавање своје одлуке о 9. јануару и ту одлуку, која је прије свега политичка, а не правна, стави ван снаге. Тада би престали разлози за одржавање референдума о празниковању Дана Републике Српске“, каже Чубриловић.

 Званичници Републике Српске још једном подсјећају - грађани Српске имају право на демократско изјашњавање о свим важним питањима која се тичу њихових основних људских права. Референдум о Дану Републике Српске заказан је за 25. септембар.