latinica  ћирилица
23/08/2016 |  20:12 ⇒ 24/08/2016 | 10:30 | Аутор: РТРС

У ОХР-у несугласице због референдума у Републици Српској (ВИДЕО)

Због референдума у Републици Српској, у ОХР-у несугласице. Да постоје различити ставови међу 12 чланица Савјета за спровођење мира, за нашу Телевизију потврдио је високи представник Валентин Инцко. Издвојено мишљење већ је уложила Русија.
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

Незванично сазнајемо да су, осим Русије, још најмање двије амбасаде против расправе о референдуму у Републици Српској. Разлог за одржавање сједнице ПИК-а не види ни хрватски члан Предсједништва Драган Човић. 

Рођендан Републике подијелио је ОХР. Високи представник Валентин Инцко, због супротстављених ставова амбасадора, већ је једном морао да одложи састанак. За нашу Телевизију Инцко је потврдио да не иде лако, али да је оптимиста да ће се сједница Савјета за спровођење мира одржати почетком наредне седмице.

"Вјероватно ће се ПИК на амбасадорском  нивоу састати сљедећи уторак, пријеподне. Сада још радимо на заједничкој изјави, која због различитих ставова не иде баш брзо", рекао је Инцко.

Русија је већ издвојила мишљење, а амбасадор Петар Иванцов поновио став званичне Москве, да Српска има право на референдум и да вољи једног народа препрека не смије и не треба да буде међународа заједница.

"Ми не сматрамо да је жеља једног народа да изрази своју вољу, по питању које он сматра од великог значаја, ван закона. Сматрам да треба смањити напетости у вези са референдумом о Дану Републике и детаљније ћемо о овоме након сједнице ПИК-а", рекао је Иванцов.

Против било какаве расправе о референдуму у Српској, осим Русије су, незванично сазнајемо, и амбасадори Њемачке и Грчке. У Њемачкој амбасади ову информацију нису потврдили, ни демантовали. Само су рекли да се о овом питању не желе изјашњавати. Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић сматра да референудм у Српској неће бити забрањен. Не крије да је о референдуму разговарао с више страних дипломата.

"Чак вјерујем и да га нема смисла забрањивати, јер је референдум форма гдје се неко треба демократски изјаснити о некој теми из уставне надлежности за подручје за које се он односи", каже Човић.

Фахрудин Радончић, као и Изетбеговић, држи лекције Српској и подсјећа је да је референдум антидејтонска активност и да у БиХ сви морају да поштују одлуке Уставног суда. Обојица заборављају да је, управо, Федерација рекордер по неспровођењу одлука Уставног суда.

"Додик нас је довео у ситуацију политичке авантуре, што значи да ми за њега водимо бесплатну изборну кампању у Српској. Легалним средствима ћемо расправљати о овим стварима и располагати само политичким средствима те тако покушати изаћи из кризе", рекао је Радончић.

Авантура о којој говори Радончић, управо је дјело човјека који је својом апелацијом и произвео политичку кризу. Сада „звецка оружјем“ и призива међународну заједницу. За Драгана Човића референдум у Српској није од толике важности да би неко говорио о рату у БиХ.

„Онај ко призива.... дабогда му рат био у кући“, каже Човић.

Како вријеме одмиче, а Српска се приближава референдуму, промотери бошњачке политике, у лику и дјелу еворпског парламентарца Кристијана Дан Преда, поново кличу да предсједник Додик посеже за антидејтонским одлукама. Адреса за помоћ поново је српски премијер Александар Вучић.