latinica  ћирилица
23/08/2016 |  20:55 | Аутор: sputniknews.com

Амерички проблем вриједан 376 милијарди долара

Због наглог пада цијене нафте америчке енергетске корпорације су се суочиле са озбиљним проблемима и ризикују да падну у нову замку, пише Бизнис инсајдер.

У почетку је смањење цијене “црног злата“ довело до тога да америчке нафтне компаније не могу да испуњавају своје дужничке обавезе, а затим је почела зараза и код других економија. Међутим, на томе се проблем у америчкој економији не завршава, пише "Бизнис инсајдер“.

"Постоји још један дугорочни проблем који се надвија над нафтним компанијама - пензије“, наводи се у чланку.

Према подацима аналитичара "Ситигрупа“, између имовине пензионих фондова и пензионих обвезница у америчким корпорацијама у 2015. години је "празнина“ од 376 милијарди долара што представља озбиљан проблем.

Лоша вијест за енергетски сектор је у томе што међу фирмама које не могу да измирују своје финансијске обавезе има највише компанија са друштвеним капиталом, које посједују сопствене пензионе фондове.

У "Ситигрупу“ су навели да свих десет сектора индекса СиП 500 не могу да испуне своје обавезе, притом, енергетски сектор има највећи проблем. Само 30 компанија које улазе у СиП 500 су биле у потпуности способне да измирују своје обавезе до краја 2015. године.