latinica  ћирилица
24/08/2016 |  12:15 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

У Српској 35 обољелих од АЛС

Удружење обољелих од амиотрофичне латералне склерозе организоваће у петак од 20.30 хуманитарни концерт “Бањалука за АЛС” на коме ће наступити “Рок симфонија”.
Службa за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Бањалука - Фото: РТРС
Службa за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља БањалукаФото: РТРС

Ово Удружење покренуло је и хуманитарни број 1412 за помоћ обољелим од ове ријетке болести. Сва прикупљена средства биће утрошена на набавку апарата који помажу обољелим од АЛС-а да побољшају функцију дисања када се болест прошири на мишиће за дисање.

Од АЛС-а у Српској болује 35 лица, један од њих је Зоран Гвозден, који упркос обољењу води успјешну медицинску каријеру. Ова тешка болест изазива оштећење мишића за дисање. Да би прикупили средства за куповину неинвазивних вентилатора који могу да побољшају функцију дисања, Удружење обољелих организовало је хуманитарни концерт.

- Средства се прикупљају и из приватних донација. сваки дан имамо уплате тако да први циљ куповина вентилатора смо близу да скупимо средства за још два, истакао је Зоран Гвозден, начелник Службе за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Бањалука:

За набавку лијека који једини може да помогне обољелима, републички Фонд здравства годишње издваја 220. 000 марака. Током данашње посјете удружењу, помоћ ресорног министарства обећала је и помоћница министра здравља.

- Увијек ће бити ту да подржи и да помогне квалитетно и боље лијечење и да се обезбиједи доступност лијекова који су потребни, нагласила је Љиљана Иванчић, помоћница министра здравља и социјалне заштите Републике Српске:

Удружења обољелих од амиотрофичне латералне склерозе настојаће да обезбиједе и обуку љекара како би могли да брже препознају прве симптоме ове болести.