latinica  ћирилица
24/08/2016 |  14:38 | Аутор: Б92

Елементи живота пронађени на 1.400 свјетлосних година од Земље

Тим научника уочио је градивне молекуле живота у маглини удаљеној око 1.400 свјетлосних година од планете Земље, пише Mashable.
Свемир - Фото: илустрација
СвемирФото: илустрација

Ријеч је о маглини Ирис, а научници су користили софистициране алате како би схватили на који начин су "молекули живота" - полициклични ароматски угљоводоници, распоређени у том предјелу свемира.

Полициклични ароматски угљоводоници, пљоснате молекуле атома угљеника поређаних у шестоугаоном шаблону окружени водоником, рапидно расту под утицајем ултраљубичастог свјетла које потиче из звијезде у средишту маглина.

Наиме, умјесто да их уништи као мање верзије ПАХ-а, средње верзије молекула бивају узнемирене након чега се спајају у веће органске молекуле, објашњава НАСА.

Ова и слична истраживања појачавају жељу научника да схвате на који начин настаје живот, а кључну улогу играју полициклични ароматски угљиоводоници као једна од најважнијих градивних компоненти живих система.

Научници вјерују како је развој ПАХ-а једна од кључних степеница које воде ка коначном настанку живота.

Полициклични ароматски угљоводоници на Земљи могу бити ослобођени кувањем меса или паљењем неког другог органског материјала.

Да би уочили молекуле ПАХ-а, научници их не морају видјети директно, већ искључиво свјетлост која се од њих одбија и која потом доспјева на Земљу. Упроштено, различите дужине таласа свјетлости одговарају одређеним елементима. На сличан начин научници одређују састав површина удаљених звезда и планета, а процес се зове спектрометрија.