latinica  ћирилица
26/08/2016 |  08:05 | Аутор: Б92

Ако ово пише на храни коју купујете онда је немојте јести

Свакодневно купујемо производе који су нам представљени као свјежи, природни па чак и домаћи.
Маркети (Фото: Thinkstock) -
Маркети (Фото: Thinkstock)

Али само један поглед на декларацију производа, на којој се налази листа састојака коришћених у производњи, довољан је да схватимо како је ријеч о маркетиншким триковима.

На декларацијама тако проналазимо непознате скраћенице и необичне називе за које не знамо шта значе. Издвојамо је неке од назива које би, иако су одобрени за употребу у прехрамбеној индустрији, требало избјегавати.

MSG

Мононатријумов глутамат (MSG) или E621 је појачивач укуса који је најзаступљенији у индустријским производима попут инстант супа и месних прерађевина. Иако током деценија употребе у прехрамбеној индустрији није доказано да има штетно дејство на здравље, постоје назнаке да конзумација хране која га садржи може узроковати симптоме попут главобоље и мучнине.

E951

Вјештачки заслађивачи су због тога што немају енергетску вриједност, а дају интензиван осјећај слаткоће, данас свеприсутни на тржишту у бројним прехрамбеним производима. Њихова примјена се може позитивно одразити код особа које су на редукцијским дијетама и код особа које болују од дијабетеса.

Али неки вјештачки заслађивачи, попут аспартама (E951), су због потенцијално штетног дејства на здравље предмет бројних истраживања, али за многе не постоје научни докази о штетности па је њихова употреба у прехрамбеној индустрији врло раширена.

Транс масне киселине

Настају дјелимичном хидрогенацијом биљних уља. Декларација на производу на којој се дјелимично хидрогенирана уља налазе на једном од прва три мјеста на листи састојака, углавном садрже и веће количине транс масних киселина. Оне имају неповољан утицај на здравље јер повећавају ниво "лошег" LDL холестерола што доприноси ризику од срчаних оболења.

Нитрити и нитрати

Нитрити и нитрати су конзерванси који се користе највише за производњу сухомеснатих производа, сирева и усољене рибе. У организму могу ометати транспорт кисеоника у крви, зато се препоручује избјегавање производа који их садрже, а нарочито осјетљива група су дјеца.

E102 и E123

Употреба вјештачких боја попут тартразина (E102) и амарантха (E123) је у појединим земљама забрањена због сумње да узрокују различите здравствене тегобе. Приликом избора производа, предност увијек треба дати природним бојама као што су екстракт паприке (E160c) и куркума (E100).