latinica  ћирилица
29/08/2016 |  10:55 ⇒ 10:56 | Аутор: Б92

Никада немојте стављати кришку лимуна у пиће

Током љета увијек пожелимо кришку лимуна у сваком пићу које наручимо и то због тога што та воћка пићима даје ноту свежине, али то задовољство би требало избјегавати. Зашто? Због тога што је то воће веома прљаво.
Алкохол - Фото: РТРС
АлкохолФото: РТРС

Истраживачи су у студији из 2007. године користили по кришку лимуна из двадесет и једног ресторана, након чега су узете и стављене на испитивање. Открили су да готово 70 одсто тих узорака посједује 25 различитих врста микроба.

"Микроби који су пронађени на узорцима лимуна могу изазвати заразне болести на различитим дијеловима тијела, иако није утврђено колика је вјероватноћа заразе", написали су истраживачи.

"Шефови ресторана треба да буду свјесни да кришке лимуна које додају у пића могу имати ​​потенцијално патогене микробе", наведено је у студији.

"Људи додирују лимун, сијеку га, преносе и стављају у чашу или на ивицу чаше", рекао је доктор Филип Тиерно, клинички професор микробиологије и патологије на Универзитету Нјујорк и аутор студије "Тајни живот клица".

Али, без обзира на ризик, Тиерно је рекао како он увијек тражи лимун за пиће, а да ће га вратити уколико види да је бармен ставио своје прсте преко ивице чаше или ако користи прљаве крпе за чишћење.

"Морате обратити пажњу", рекао је он.