latinica  ћирилица
07/09/2016 |  16:18 ⇒ 21:53 | Аутор: Агенције

Авион одлетио у погрешан град

Готово је невјероватно али се то догодило! Пилот компаније AirAsia X који је умјесто из Сyднеја у Куала Лумпур одлетио у Мелбурн!...
Ер Азија авио компанија - Фото: AFP
Ер Азија авио компанијаФото: AFP

Необичан инцидент се догодио прошле 2015. године у марту мјесецу када је авион компаније AirAsia X Airbus A330  требао отпутовати из Сиднеја у Аустралији у Куала Лумпур који се налази у Малезији.

На жалост путника, низ техничких грешака је довело до тога да заврше у погрешном граду!

Истрагом коју је провео Аустралијски биро за сигурност транспорта су установљене чињенице о забуни, које су тек данас објављене и постале доступне свјетској јавности. У извјештају се наводи да је авион полетио с писте која је водила у погрешном смјеру.

Посада авиона је за грешку окривила неисправан навигацијски систем, који је након неколико ресетовања проузроковао још веће грешке, а то се директно одразило на систем управљања.

У оваквим условима се авион обично враћа на аеродром, али због лоших временских услова у Сиднеју, авион је наставио лет и умјесто у Куала Лумпур слетио у Мелбурн, који је у потпуно супротном смјеру.

На крају авион је сигурно слетио у Мелбурн гдје је остао три сата. Тек када је квар отклоњен, лет је настављен ка Куала Лумпуру.