latinica  ћирилица
08/09/2016 |  08:13 ⇒ 08:40 | Аутор: РТРС

Алергија - болест модерног доба! (ВИДЕО)

Број Европљана који се боре са алергијом на полен амброзије могао би да буде удвостручен до 2050. године. Према процјенама у недавно објављеној медицинској студији у ово доба године чак 33 милиона људи у Европи има сличне симптоме, а тај број би могао да досегне цифру од чак 77 милиона за неколико деценија.
Амброзија - Фото: РТРС
АмброзијаФото: РТРС

Кашљање, кихање, цурење из носа...сврбе вас очи и уши? Ако имате наведене симптоме, велика је вјероватноћа да сте алергични на амброзију. Са свим овим неугодностима, Владимир Зрнић бори се готово цијели живот.

- Ако проводим читав период дана вани и ако се тај полен лијепи по тијелу, постоје реакције - цурење из носа, црвенило, отицање, понекад и слабије гушење. Потребно је придржавати превентивних мјера - каже он.

Које су то превентивне мјере, Владимир добро зна. Откако полен амброзије лебди свуда, сваки излазак напоље значи прање косе, мијењање гардеробе и наравно коришћење лијекова за алергију. Уз све ове мјере превенције, каже, алергију је могуће држати под контролом.

- Главни састојак лијека који користим је лоратадин. Поред тога, користим и инхалације, јер некад сам лијек није довољан. Ако је велика концентрација полена у зраку, тад је потребно да радим инхалације. Купујем нека есенцијална уља - еукалиптуса или неке сличне, јаче биљке којима се инхалирам два до три пута дневно - каже Владимир.

Амброзија је, у посљедње вријеме, један од најучесталијих алергена. Најопаснија је од средине августа до средине септембра, иако полена ове биљке, у значајној концентрацији, има и почетком октобра.

- Из искуства знам да свака друга особа, једном у животу, има неку алергијску појаву. Чињеница је да амброзија постаје један од најчешћих алергена у нашим крајевима што није чудно, јер кажу да је оно што је штакор међу животињама, амброзија је међу коровима, да је најагресивнија и најјача - истиче педијатар-пулмолог Бранислав Лолић.

О колико агресивној биљци је ријеч говори податак да се поленова зрна ове биљке могу преносити на удаљеност до 300 километара, а сјеме у тлу може опстати чак 10 година. Најбољи начин за избјегавање амброзије, кажу љекари, је промјена мјеста боравка. За оне који то нису у могућности, праћење "поленског семафора" је од велике важности.

- Уколико су већ имали раније тегобе, онда знају да треба да почну, односно да су већ требали, а ако нису, нека што прије почну са примјеном ових профилактичких лијекова који се узимају прије појаве симптома, као што је креатотифен, као што су инхалаторни кортикостероиди и хомогликат. Уколико су закаснили, нека онда узму лијекове, таблете или сирупе антихистаминика - каже др Лолић.

Ипак, пратити "поленски семафор" могу само становници Бањалуке. Сви остали могу да се ослоне искључиво на сопствено искуство када је о амброзији ријеч, јер за таква испитивања остали градови нити имају новца нити пторебну опрему.

Према подацима Пољопривреденог института Републике Српске, ових дана категорија амброзије на "поленском семафору" је у црвеном. То значи опасност од алергијских реакција чак и по здраве људе. Учесталост алергијских поремећаја, протеклих деценија је у порасту. Са њом расте и потрошња лијекова који алергију држе под контролом.

Према подацима Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, од 2009. године продаја лијекова за алергије стално расте.

- Евидентан је пораст потрошње ових лијекова. У 2009. години потрошња је износила три милиона КМ, порасла је готово за милион. Сада је та потрошња у финансијском износу око четири милиона КМ, за све групе лијекова који се користе у терапији алергија - каже Татјана Понорац из ове Агенције.

Без обзира на то колико дуго живе са алергијом и колико о њој знају, пацијенти не би требало ове лијекове да узимају "на своју руку".

- Неки од лијекова су и на листама Фонда здравственог осигурања. Има довољно лијекова и када се, у сарадњи са доктором примјењују, онда то све иде добро. Молим пацијенте да избјегавају, као основни начин лијечења, самомедикацију на основу оног "комшиници је помогло" и "мени је помогло прошле године". Нека се, ипак, увијек консултују са својим доктором - наглашава др Лолић.

Када је сезона полена висока, не савјетује се излазак у природу, нарочито не на мјеста гдје амброзија није покошена. Прскање, чупање и кошење амброзије спроводи се до краја септембра, до када ова биљка цвјета.

Огњен Ђука, начелник Одјељења за инспекцијске послове у Градској управи Бијељина, каже да су за неуклањање амброзије прописане казне од 1000 до 2000 КМ за правна лица, за одговорна лица у правном лицу од 200 до 300 КМ, те за физичка лица од 150 до 200 КМ.

Због вјетра који разноси полен, амброзија се преноси и на локације на којима је раније није било, а то су, углавном, запуштене парцеле, њиве и травњаци, као и неизграђено грађевинско земљиште. На улицама, трговима и парковима ове коровске биљке, углавном, нема јер се редовно уништава.

- Имамо веома мали број пријава када је у питању постојање амброзије на јавним површинама и то врло лако рјешавамо на начин да имамо комуникацију на тако високом нивоу, да чак и телефонским позивом извршимо кошење амброзије на тим површинама - каже Дико Симић, начелник Комуналне полиције у Бијељини.

Алергијске болести сврставају се у болести модерног доба. У свијету постоји тренд њиховог сталног пораста, нарочито у развијеним земљама Запада. Статистике кажу да сваки трећи становник Европе има неку врсту алергије, а претпоставља се да ће до 2020. године свака друга особа патити од ове болести.