latinica  ћирилица
09/09/2016 |  09:16 ⇒ 10:41 | Аутор: Б92

Рус који је прелетио свијет за 11 дана: Било је застрашујуће

Шездесетпетогодишњи православни свештеник и авантуриста оборио је рекорд у јулу ове године, прелетјевши свијет у балону за само 11 дана. На свом блогу недавно је објаснио како је изгледало то искуство.
Федор Коњукхов (Фото: instagram.com) -
Федор Коњукхов (Фото: instagram.com)

Федор Коњукхов прешао је 34 хиљаде километара, летио брзином од 241 километар на сат, и постигао висину од 10 хиљада метара, све док није испустио хелијум како би спријечио даље пењање гондоле.

На пут је кренуо из Аустралије, а тамо је и завршио своје путовање. Након слијетања, више га је занимало туширање него историјско постигнуће.

 #Russian breaks round-the-world hot air #Balloon record. ►https://t.co/F3JTlsbuzj #FedorKonyukhov #balloonist pic.twitter.com/wYJ81ZU8ZY

Коњукхов је преживио велико невријеме са грмљавином изнад Арктичког круга, гдје су температуре ван корпе пале на минус 50 ступепени Целзијусових, а и гријање је престало да му ради 2 дана прије завршетка пута.

У једном од текстов на свом блогу написао је да је било застрашујуће и усамљено бити тако далеко од цивилизације. Једино што је тада могао да види били су густи слојеви облака и мрачни хоризонт напријед.