latinica  ћирилица
09/09/2016 |  19:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Двије мачке извучене испод рушевина 16 дана послије земљотреса (ФОТО)

Двије мачке извучене су испод рушевина више од двије недјеље послије катастрофалног земљотреса који је погодио средишњи део Италије однијевши скоро 300 живота, саопштили су званичници, јавља АФП.
Земљотрес у Италији, архив (Фото: epa/Cristiano Chiodi) -
Земљотрес у Италији, архив (Фото: epa/Cristiano Chiodi)

У градићу Аматриче, најпогођенијем земљотресом који је затресао Италију 24. августа, ватрогасци су спасли мачка Пјетра након што су његови власници, који су се вратили по своје ствари, чули његово слабашно мјаукање.

Дехидриран и исцрпљен, мачак је одвезен у ветеринарску службу на збрињавање.

У међувремену, у оближњем сеоцету Илика, из рушевина куће извучена је још једна мачка, по имену Ђорђијана, чији су власници погинули у земљотресу, али су њихове ћерке, које су преживјеле, затражиле од хуманитарне организације "Оипа" да потражи њихове три мачке.

Након низа неуспјелих покушаја, волонтери из "Оипе", који су остављали храну и дозивали мачке, били су изненађени када су напокон чулли једва чујно мјаукање.

Ватрогасци су из рушевина успјели да ослободе Ђорђијану, такође изнемоглу и дехидрирану, али живу.

Прошле недјеље је спасен и златни ретривер који се одазива на име Ромео, а кога су спасиоци живог извукли из рушевина куће његових власника у селу Сан Лоренцо а Флавијано, више од девет дана након што су власници одустали од потраге за њим мислећи да је мртав.