latinica  ћирилица
10/09/2016 |  12:49 ⇒ 12:52 | Аутор: Б92

Стручњаци: Мушкарци, не држите мобилни у џепу

Упркос свим упозорењима да мобилни телефони имају зрачење које може да штети људском организму, већина људи и даље их и ставља у џепове панталона. Иако то изгледа као најлакши начин, експерти упозоравају да има негативне посљедице, посебно за мушкарце.
Мобилни телефон (фото:  Thinkstock) -
Мобилни телефон (фото: Thinkstock)

У новој студији истражено је зрачење мобилних телефона док се уређај налази у џеповима панталона. Утврђено је да дугорочно ношење мобилног у близини гениталија смањује број сперматозоида.

Аустралијски тим са Универзитета Њукелс прикупљао је доказе годинама како би анализирао тренд и идентификовао потенцијални узрок проблема. Показало се да се 14 одсто људи има проблем да остане у другом стању, а неплодност мушкарца као разлог износи од 40 одсто. Према налазима, мали детаљ попут мјеста гдје остављамо мобилнил може бити јако важан.

"У већини студија утврђен је губитак сперматозоида овим зрачењем, као и губитак мобилности и одрживости спрематозоида, а наноси штету и ДНК", рекли су аутори студије.

Они су анализирали 27 студија и 21 је показала да постоји повезаност између радијације мобилних телефона и оштећења сперме. Анализом и 1.492 узорка сперме, утврђено је да су мобилни телефони повезани са смањеном мобилношћу сперматозоида за осам одсто и смањеном одрживошћу за девет одсто.

Свјетска здравствена организација објавила је 2011. године да радијација мобилних телефона има лош утицај на људски организам и да изазива канцер 2Б.