latinica  ћирилица
13/09/2016 |  12:46 ⇒ 13:51 | Аутор: Агенције

Невјероватно: Делфини разговарају као људи

Руски научници тврде да су први пут успјели да сниме разговор између делфина.
Делфини и људи (Фото:domaći.de) -
Делфини и људи (Фото:domaći.de)

Два одрасла црноморска кљунаста делфина по имену Јаша и Јана разговарали су неколико минута у базену у ком живе већ 20 година, не упадајући једно другом у "ријеч". Научници су снимили њихово "чаврљање" и сада сматрају да су у том материјалу успјели да препознају "ријечи и реченице".

- Заправо, ова размјена информација заиста подсјећа на разговор између људи - каже Вјачеслав Рјабов, вођа истраживања из Резервата Карадаг на Криму.

Делфини за комуникацију користе два различита типа оглашавања – звиждуке и кликтање, познато и као пулсирање.

Користећи нову опрему за снимање звука, Рјабов је разложио појединачне некохерентне пулсеве, од којих је сваки звучао другачије и по трајању и по фреквенцији.

- Имајући то у виду, можемо претпоставити да сваки пулс представља фонему или "ријеч на делфинском језику" - написао је Рјабов.

Пошто овај језик има све особине постојећег људског говорног језика, дјелује да делфини имају висок ниво интелигенције и да су освјештени, стоји у раду часопису Политехничког универзитета у Санкт Петербургу.

Рјабов позива и друге научнике да створе уређај, који ће омогућити комуникацију између људи и делфина.

- Људи морају учинити први корак у формирању везе са првим интелигентним становницима планете Земље, тако што ће створити уређаје за превазилажење граница у комуникацији између делфина и људи - сматра он.

Други научници су нешто обазривији у давању таквих процјена.

Џошуа Смит са Универзитета Мурдок који није учествовао у студији, сматра да је потребно још истраживања, како би се потврдило да делфини заиста чаврљају попут људи.

- Мислим да је рано да извлачимо закључке да делфини користе језик сличан људском - рекао је он, не спорећи да су резултати узбудљиви, али сматра да је потребно да се добију исти резултати и у природи.