latinica  ћирилица
14/09/2016 |  15:27 | Аутор: Б92

Шта је боље: Трчање или брзо ходање?

Кардиоваскуларне вјежбе најбоље доприносе свеопштем здравственом стању, а ходање и трчање су двије најједноставније вјежбе које се могу радити у сваком тренутку.
Свјеж ваздух  (Фото: ufitnesss.blogspot.com) -
Свјеж ваздух (Фото: ufitnesss.blogspot.com)

Често се поставља питање која од ове двије вјежбе је боља када је ријеч о неколико основних ствари.

Губитак килограма?

Обје активности су добар начин да се остане у форми, али ако желите да брже изгубите килограме, трчање има предност из неколико разлога.

Прво, трчање је напорније и самим тим сагоријева више калорија (2,5 пута више) од ходања, а и више утиче на смањење апетита послије тренинга.

Ходање је савршено за почетнике, а како би скинули вишак килограма ходачима се препоручује да пређу што већу километражу и наизмјенично мијењају брзину хода.

Ризик од повреда?

Трчање пуном брзином повећава ризик од могућих повреда. Сваки пут када почињете нову форму вјежбања, срце, мишићи и кости морају да се адаптирају. Ако почнете прије него што се организам адаптирао, подложни сте већем напору, уганићума, фрактурама, префорсирању и болестима.

Битно је да се иде постепено и да се слуша тијело и да се не почиње без загријавања.

Срчане болести?

Свака врста физичке активности ће побољшати рад срца, али са друге стране форсирање тренинга може имати лоше посљедице.

Позната студија, у којој је учествовало 33.000 тркача и 15.000 ходача, показала је да брзо ходање, мало више од трчања смањује ризик од срчаних проблема, укључујући висок притисак и дијабетес, када је истрошена иста количина енергије. Што исто значи да је ходачима потребно два пута више времена да сагоре исти број калорија.

Када тренирате интензивно, срце пумпа јаче и након 60 минута интензивне физичке активности, као што је трчање, срчане мембране се шире и омогућавају мишићу да се адаптира.

За здраве особе ово не представља никакав проблем, али под неким другачијим условима може да представља велики ризик.

И брзо ходање и трчање су, под нормалним условима, добри за здравље срца. И једној и другој вјежби је заједничка једна ствар: најбоља је она у којој уживате и које ћете се придржавати дуго.