latinica  ћирилица
15/09/2016 |  13:36 | Аутор: РТРС

Како град лоше утиче на наше здравље

Осим буке и загађења, професор Дејвид Хилман наводи још један битан разлог због којег живот у граду може бити штетан по здравље.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Градска свјетла, попут оних на високим зградама и уличних светиљки, често људима ометају сан и тако доводе до одређених здравствених проблема.

Професор Дејвид Хилман, директор фондације "Здраво спавање", каже да се градска свјетла мешају у наш унутрашњи сат (дању активност, ноћу спавање), утичући на нашу дневну активност и у екстремним случајевима, могу да доведу до менталних поремећаја као што је депресија.

Градска свјетла такође могу да утичу на промјене у крви и повећају отпорност инсулина и запаљења.

“Мањак сна никада не води позитвно промјени у вашем здрављу. Мањак сна, мањак здравља“, каже Хилман.

Професор објашњава да светло потискује производњу мелатонина, хормона којег контролише наш унутрашњи сат. Мелатонин је познат и као "хормон таме", зато што се његова производња повећава чим зађе сунце, и ми постајемо више уморни.

Према Хилману, мелатонин нас припрема за спавање два сата прије него што коначно одемо у кревет. Наиме, он помаже тијелу да пређе у одређено стање и снижава температуру тијела.

“Да ли имамо довољно сна? Немамо, поготово ону који живе у градовима. Присуство градског свјетла није добродошло јер се мијеша у наш тјелесни ритам. Људима често због свјетлости која допире кроз прозор не могу да заспе, а чак и код оних који га не виде несвјесно утиче на количину сна.“

Недостатак сна штети мозгу, слаби способност памћења и прикупљања информација. Између 20 и 30 одсто људи се жали на несипаваност и инсомнију, тако да је то растући проблем, поготово код омладине.

“Осим градског, треба бринути и о светлу које допире са екрана телевизора , мобилних телефона и рачунара. Коришћење ових апарата прије спавања такође утиче на сан и квалитет сна. Не постоји универзално рјешење за свкога појединачно, када је у питању немогућност спавања, али могу да саветујем маске за очи, или потпуни мрак у соби, као и изостављање размишљања и стресним стварима.“

Извор: news.com.au/Б92