latinica  ћирилица
16/09/2016 |  09:36 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Најсрећније и најнесрећније земаље свијета

Према посљедњем истраживању о земљама гдје живе најсрећнији људи, у којем је учествовало 157 земаља, најсрећнији људи живе у Данској, Швајцарској, Исланду, Норвешкој и Финској.
Срећа - Фото: илустрација
СрећаФото: илустрација

На листи 10 првих земаља гдје живе најсрећнији грађани налазе се још Канада, Холандија, Нови Зеланд, Аустралија и Шведска.

Међу 20 земаља с најсрећнијим људима још се налазе Израел, Аустрија, САД, Костарика, Порторико, Њемачка, Бразил, Белгија, Ирска и Луксембург.

Резултати индекса среће добивени су анализом бројних студија које су укључивале најбитније друштвене факторе који утичу на субјективну срећу, а укључују економске, здравствене и психолошке факторе.

Десет "најсрећнијих" земаља су углавном индустријске земље западњачког менталитета и мале односно средње величине, а чак 7 земаља је из Европе.

Што се тиче Балкана, најсрећнији људи живе у Словенији која се налази на 63. мјесту ове листе, а прате их грађани Хрватске на 74. и самопроглашене државе Косова и Метохије на 77. позицији.

Након њих слиједе Србија која је на 86. позицији, Босна и Херцеговина на 87, те Црна Гора која је позиционирана на 88. мјесто индекса среће.

Према овом индексу, најмање срећни у региону су грађани Македоније која се налази на 95. мјесту те грађани Албаније на 109. мјесту ове листе.

Најмање срећни на свијету су грађани Мадагаскара, Танзаније, Либерије, Гуинеје, Руанде, Бенина, Афгханистана,Тога, Сирије и Бурундија.

Посљедњих десет земаља по овом опсежном истраживању углавном су лоше позиционирани због лошег социо-економског стања, честих болести, насиља, корупције и ниског БДП.

Подсјетимо, четири националне Владе, Бутан, Еквадор, Уједињени Арапски Емирати и Венецуела, основале су Министарства за срећу која би требала допринијети побољшању индекса среће ових земаља.

Извор: Анадолија/Блиц