latinica  ћирилица
16/09/2016 |  10:01 | Аутор: РТРС

Симптоми недостатка цинка у организму

Цинк нам је потребан сваког дана у малим количинама како бисмо остали здрави и како би организам функционисао како треба.
Људско тијело - Фото: илустрација
Људско тијелоФото: илустрација

Цинк се природно може наћи у одређеним врстама хране, као додатак другој храни, али и као дијететски суплемент. Он је одговоран за бројне функције у људском организму и помаже стимулацију активности око 100 различитих ензима. Низак ниво цинка у организму чини да постајемо склонији разбољевању. Овај хемијски елемент нам је потребан сваког дана у малим количинама како бисмо остали здрави и како би организам функционисао како треба.

Цинк помаже тијелу на различите начине, он асистира у: стварању хормона, расту и опоравку, побољшава имунитет и олакшава варење. Такође, понаша се као антиоксиданс у тијелу и бори се против штете коју организму чине слободни радикали. Неопходан нам је и због хормоналне равнотеже, јер уколико имамо и мали недостатак цинка, повећава се могућност неплодности или дијабетеса.

Без довољно цинка у исхрани, могуће је да осјетимо негативне ефекте као што су често разбољевање, већи осјећај умора и малаксалости, лоша концентрација, успорен раст и неспособност тијела да зацијели ране.

Недостатак цинка је честа појава широм свијета и најчешћи је уколико особа не једе довољно хране која садржи овај елемент или када неко има проблема са апсорпцијом цинка, усљед проблема са варењем. Највећи нивои цинка се могу наћи у храни богатој протеинима, нарочито протеинима животињског порекла, риби и млијечним производима. Исто тако, може се наћи у махунаркама и житарицама, али није једнака апсорпција, као из меса. Истраживања чак показују да у западним земљама у којима се више једу угљени хидрати, већи број људи пати од недостатка цинка. Највећи ризик од недостатка цинка имају људи који једу више биљну храну, дакле, вегани и вегетаријанци, они који имају проблема са варењем, а вјерује се и да жене које пију контрацептивне пилуле или које су на хормонској терапији, могу имати већи ризик од недостатка цинка.

Најчешћи симптоми који указују на недостатак цинка:

1. Промјене у апетиту

2. Промјене у чулима мириса и укуса

3. Добитак или губитак килаже

4. Губитак косе

5. Пробавни проблеми, укључујући дијареју

6. Лош имунитет

7. Хронични умор

8. Неплодност

9. Лоша концентрација и памћење

10. Хормонални поремећаји, укључујући теже симптоме ПМС-а или менопаузе

11. Спорија могућност зачељења рана, инфекције и иритација коже.

Највеће користи од цинка:

1. Регулисање имуног система

Према Европском имунолошком журналу, људском тијелу је потребан цинк како би се активирале Т ћелије које помажу тијелу на два начина, у регулисању и контролисању одговора имуног система и у нападању заражених канцерогених ћелија. Недостатак цинка може знатно да погорша функционисање имуног система.

2. Помоћ при учењу и памћењу

Истраживање спроведено на Универзитету у Торонту и објављено у журналу “Неурон“ показало је да цинк има кључну улогу у регулисању тога како неурони комуницирају један са другим и утичу на то како се памћење формира и како учимо.

3. Лијечење прехладе

Узимање цинка као додатка исхрани помаже у смањењу дужине трајања и јачине обичне прехладе код здравих људи, уколико се цинк узме у року од 24 сата од појављивања првих симптома прехладе.

4. Зацељивање рана

Цинк игра значајну улогу у одржању структуре коже и пацијенти којима се хронично појалвљују ране или чиреви често имају мањак цинка, те стога морају повећати унос, било наношењем на кожу, било кроз суплементе и исхрану.

5. Балансира хормоне

Још једна улога цинка јесте у балансирању хормона, укључујући и инсулин, главни хормон који је укључен у регулацију шећера у крви. Цинк је користан за шећер у крви јер се спаја са инсулином, који се адекватно складишти у панкреас и испушта када глукоза уђе у крвоток.

6. Одржава здравље срца јачајући крвне судове

Цинк је потребан и за регулацију здравља ћелија у оквиру кардиоваскуларног система, док у исто вријеме смањује запаљење и оксидативни стрес. Ендотелијум, танак слој ћелија којим су обложени зидови крвних судова, делимично се ослања на довољне нивое цинка. Цинк помаже здрављу срца, подржавајући здраву циркулацију, с обзиром на то да помаже као природан лијек за висок притисак.

Извор: Агенције/Б92