latinica  ћирилица
22/09/2016 |  08:33 ⇒ 08:51 | Аутор: Б92

Чудотворна моћ биљке која штити од болести

Регулише мјесечни циклус, зауставља крварења и дјелује као диуретик. Са употребом не би требало претјеривати због састојка диктамина, који утиче на срце, пишу "Вечерње новости".
Чај - Фото: илустрација
ЧајФото: илустрација

Изузетно ријетка љековита биљка јасенак у српском вјеровању има митска обиљежја. Вјерује се да су њоме лијечиле виле, а име је добила због листова сличних јасеновим. Лучи етерично уље које у додиру са сувим ваздухом може да се запали, па се на јасенку ноћу често виде пламичци. Због овог феномена, у нашем народу је владало вјеровање да га користе виле и болесне су остављали да преноће на мјестима гдје расте.

Ова биљка је некада у изобиљу цвјетала у околини Београда, Смедерева, Ниша, а данас само упорни могу да је пронађу. Успијева на сувим и сунчаним мјестима, камењарима, чистинама и међу жбуњем.

Јасенак је вишегодишња зељаста биљка са јаким ваљкастим, хоризонталним коријеном, из којег сваке године избија један или више нових изданака, високих и до 1,5 метар, образујући округле крошње. Листови су јајолики и непарни, а на врху избијају лијепи бијели или ружичасти цвјетови. Уље се налази у листовима и цвјетовима, када се протрљају међу прстима, ослобађају мирис сличан лимуну.

За лијечење се углавном припремају као чај а дијелови биљке се сакупљају у различитим периодима године, у прољеће лишће и коријен, у јесен коријен и плод када сазри. Када се коријен ископа и добро очисти, суши се у хладу. Дебљи примјерци се уздужно исјеку. Код сакупљача љековитих дијелова јасенка може да се јави црвенило на кожи, бол и пликови, па би требало бити опрезан.

Најважнији љековити састојци јасенка су алкалоиди, горке материје, антоцијани и флавонски гликозиди. У већим количинама садржи и фенолкарбонску киселину, тригонелин, холин, сапонине, шећер и материју сличну воску.

У традиционалној медицини препарати од "вилине биљке" се користе за регулисање мјесечног циклуса, заустављање крварења и као диуретик. Препоручују се за варење, код смањеног лучења желудачних сокова. Ипак, са употребом јасенка не смије се претјеривати због састојка диктамина, који може да штетно утиче на срце.

НАРОДНИ РЕЦЕПТИ

Чај од коријена - Три супене кашике ситно исјецканог коријена се прелије са 0,5 л кипуће воде и остави да одстоји сат времена. Потом се проциједи и чај се пије три пута дневно по једна шоља. Овај напитак прочишћава крв, поспјешује излучивање урина и слузи, знојење, лијечи грозницу и ублажава стомачне грчеве.

За бубреге - Направи се биљна мјешавина од 10 г коријена јасенка, 10 г коријена матичњака и 70 г коријена одољена. Затим се једна супена кашика мјешавине прелије са 2 дл кипуће воде, поклопи и остави да стоји 60 минута. Потом се проциједи и пије. Незаслађени чај се узима прије јела, а заслађени након оброка, најбоље пред спавање. Помаже у лијечењу бубрега, умирује нервни систем, дјелује код неурастеније и нервозе.