latinica  ћирилица
26/09/2016 |  08:55 ⇒ 08:55 | Аутор: Агенције

Учионице већ пуне вируса

Кашаљ, повишена температура и цурење из носа, најчешћи симптоми. Болесно дијете би требало да остане код куће седам дана.

Међу школским клупама већ циркулишу вируси, па је многој дјеци ових дана потребна помоћ педијатара. Као и обично у овом периоду, повећан је број најмлађих пацијената које муче кашаљ, повишена температура, цурење из носа.

 "Главни кривци" за ово стање многобројни вируси са којима се велики број дјеца по први пут сусрећу у школи или вртићу.

Без обзира на временске прилике, ово је период дужег боравка дјеце у колективу што неминовно доводи до бржег ширења вируса и бактерија међу њима. Зато се дјеца са поласком у школу чешће разболијевају него док су боравила у породичном окружењу. Школска и предшколска дјеца најчешће болују од вирусних инфекција дисајних органа, а јављају се и вирусне болести органа за варење.

Честе прехладе, запаљења грла, стомачни проблеми су нормална појава у развоју имуног система дјетета, и иако се они у току године у просјеку јављају шест до 10 пута, нема разлога за забринутост.

Симптоми прехладе и грипа трају неколико дана, прво се јавља бистра секреција из носа, гребање у грлу, повишена температура, црвенило очију, а потом секрет из носа постаје густ, а суви кашаљ "зрео.

Дужина трајања болести зависи од врсте вируса и општег стања болесника. Дијете треба да буде ван колектива око седам дана, због себе, али и због друге дјеце коју може да зарази кијањем, кашљањем и прљавим рукама.

Код највећег броја респираторних инфекција ријетко се јављају компликације, и у многим случајевима није неопходно дијете одмах водити код љекара чим се појаве први симптоми. Уколико се дијете жали на малаксалост, и болове у тијелу или главобољу, потребно је измјерити температуру. Ако она прелази 38 степени, малишану треба дати сируп. Поред сирупа за температуру и болове, за лијечења прехладе користе се и капи за нос као и биљни сирупи за кашаљ. Неопходно је да се дијете што више одмара, пије топле напитке, и да што чешће одржава хигијену носа. У случају да се појави "звиждање" у грудима при дисању, или дијете почне да се жали на бол у ушима, неопходно је да га одмах одведете код педијатра.

Практично је немогуће да заштитимо дијете од респираторних болести, али здрава храна, хигијена руку, довољно сна и свакодневни боравак на ваздуху обезбиједиће му могућност да се рјеђе разболијева.

Такође, постоје и препарати који се у договору са педијатром могу давати за стимулисање имуног система, прије него што дијете пође у вртић. Наравно од васпитача и учитеља се очекује да провјетравају просторије и свако болесно дијете издвоје из колектива до оздрављења.