latinica  ћирилица
26/09/2016 |  12:55 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Лас Вегас: Човјек коме није дозвољено да уђе у коцкарнице

Коцкарнице у Лас Вегасу никада не отварају врата само једном човјеку - Доминику О`Брајану /59/, осмоструком свјетском прваку у памћењу и Гинисовом рекордеру.
Књига: Доминик Обрајан (фото:finesa.edu.rs) -
Књига: Доминик Обрајан (фото:finesa.edu.rs)

Његов мозак је савршенији од компјутера и много компликованији.

Као дијете, Доминик је имао проблема са усмјеравањем своја пажње и тешко је пратио наставу. Осим тога, ријечи је писао уназад и патио је од дислексије.

"Као мали претрпио сам јак ударац у главу", присјећа се Брајан, који вјерује да је та незгода утицала на његову способност памћења.

Школу, у којој није био превише запажен ученик, напустио је са само 16 година.

Вјежбањем памћења почео се бавити случајно, након што је на Би-Би-Сију гледао како један човјек памти шпил од 52 карте за играње за мање од три минута.

Са 30 година почео је да тренира памћење. Тврди да му је требало само неколико седмица да се увјежба.

"Искуство ме увјерило да је већина људи способна да памти. Проблем је једино што смо неупућени у технике и системе, па потенцијали цијели живот у мозгу `труну` неискориштени", наводи Доминик.

Након годину дана ушао је у Гинисову књигу рекорда, јер је успио да запамти редослијед карата у шест шпилова.

Иако су многи тврдили да је то уједно и лимит колико човјек може да запамти, Доминик је убрзо доказао да гријеше.

Наиме, 2002. године уписан је опет у Гинисову књигу, након што је успио да запамти чак 2.808 карата /54 премијешана шпила/, погледавши сваку карту само једном.

Затим је те карте излистао по правилном редослиједу, чинећи при томе само осам грешака, од којих су четири на лицу мјеста исправљене.

"Не постоји граница. То је нешто у чему можеш врло брзо напредовати ако упорно радиш", наводи Доминик О`Брајан, који би без проблема "опељешио" све коцкарнице у Лас Вегасу, али никада неће добити ту прилику, наводе портали.