latinica  ћирилица
28/09/2016 |  08:53 ⇒ 08:53 | Аутор: РТРС

Храна за добар рад мозга

Треба јести што више поврћа, житарица, рибе, махунарки, живинског меса, а избегавати слаткише, сиреве и црвено месо.
Намирнице (Фото: Thinkstock) -
Намирнице (Фото: Thinkstock)

Уколико желите да вам мозак добро функционише, а да притом скинете који сувишни килограма, онда је "мајнд" (МИНД) дијета прави избор. Овај план исхране осмислила је докторка Марта Клер Морис, са чикашког Раш универзитета, и представља комбинацију медитеранског јеловника и режима исхране који се препоручују за смањења високог притиска.

Избор намирница које можете јести током ове дијете је велики, па је јеловник лако прилагодити личним потребама. Уз "мајнд" дијету, тврде њени креатори, значајно ћете смањити ризик од хипертензије, можданог и срчаног удара. Студије су показале и да она смањује ризик од добијања Алцхајмерове болести, и то за 53 одсто.

"Мајнд" дијета заснива се на узимању намирница из десет здравих група, које подстичу добар рад мозга и одржавају његове ћелије здравим, а то су: зелено лиснато поврће, орашасти плодови, махунарке, цијеле житарице, риба, живинско месо, поврће, маслиново уље и вино.

Током овог режима исхране требало би да избјегавате узимање нездравих намирница као што су маслац, маргарин, сиреви, црвено месо, слаткише, пржену или брзу храну. Намирнице из ове групе уколико не можете, не морате у потпуности да избаците, јер понеко пециво или слаткиш, највише два пута недјељно, не може много да нашкоди. Сир, пржену и брзу храну можете јести једном недјељно, док се више од четири порције црвеног меса не препоручују током седам дана.

Дневни јеловник требало би да буде што разноврснији. Савјетују се да свакога дана имате најмање три оброка са цијелим житарица, салате и остало поврће су обавезни, а препоручују се и чаша вина послије ручка или вечере. За ужину узимајте орашасте плодове или бобичасто воће као што су боровнице и јагоде. Сваког другог дана поједите пола шоље пасуља, а барем два пута недјељно припремите живинско месо или рибу. Сунцокретово уље у потпуности избаците и умјесто њега за салате и спремање хране користите маслиново.