latinica  ћирилица
28/09/2016 |  11:12 ⇒ 29/09/2016 | 08:08 | Аутор: РТРС

Суспендован Салиховић, дужност главног тужиоца обавља Гордана Тадић (ФОТО)

Високо судско и тужилачко вијеће БиХ је на ванредној, телефонској сједници, донијело одлуку да ће дужност главног тужиоца Тужилаштва БиХ обављати Гордана Тадић, за, како је саопштено, вријеме спријечености главног тужиоца Горана Салиховића да обавља ту функцију.
Горан Салиховић - Фото: СРНА
Горан СалиховићФото: СРНА

Она ће мијењати Горана Салиховића до окончања дисциплинског поступка који се води против њега и којег је Првостепена дисциплинска комисија привремено удаљила од обављања дужности главног тужиоца и тужиоца Тужилаштва БиХ до окончања дисциплинског поступка.

Жалба не одлаже извршење одлуке о привременом суспендовању.

Подсјетимо, Канцеларија дисциплинског тужиоца поднијела је прије два дана дисциплинску тужбу против Салиховића, јер се наводно упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, омогућио вршење дужности тужиоца лицима која за то нису овлашћена, мијешао се у рад судије и тужиоца и опструисао њихове активности, давао лажне и недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто и слично.

У тужби је наведено да је Салиховић пропустио да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса, упустио се у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, омогућио вршење дужности тужиоца особама које на то нису законом овлаштене, мијешао се у поступање судије или тужиоца.

Међу прекршајима је наведено и намјерно давање лажне или недовољне информације у вези са пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапријеђења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности ВСТС-а БиХ, те понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва.

Уколико буде прихваћена тужба, услиједиће поступак на којем ће бити испитани наводи дисциплинског тужиоца.

Дисциплински тужилац је као крајњу мјеру затражио разрјешење Салиховића дужности, о чему ће бити одлучивано на крају поступка.

Гордана Тадић (Фото: Независне новине)

 

Гордана Тадић је замјеница главног тужиоца Тужилаштва БиХ и шефица Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ. Има 20 година тужилачког стажа, од којих је двије година замјеник главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Како је саопштено, приликом одлучивања узето је у обзир тужилачко искуство, као и искуство руковођења на позицији замјеника главног тужиоца.

Саопштењем се огласио и Салиховић. Тврди да дисциплинска комисија није цијенила доказе нити било какве релавантне чињенице, наводећи да ће уложити жалбу на ову одлуку.

Грађанима и јавности је поручио да је спреман на било какав поступак, јер је, како наводи, сигуран у исправност и законитост својих одлука.Тражиће да се поступак води потпуно јавно, како би се видјела, како тврди, цијела монтажа и конструкција.

Салиховић наводи да њему није дата могућност да се изјасни о наводима из приједлога о суспензији, нити му је омогућен увид у доказе.

"У овом свему, нисам битан ја као Горан Салиховић или главни тужилац, ради се о заштити владавине права и спријечавању правосудно-државног удара", наводи се у Салиховићевом саопштењу.

Извор: РТРС