latinica  ћирилица
28/09/2016 |  12:50 | Аутор: РТРС

"Дипломатска блокада Додика немогућа, јер има подршку Русије и Кине"

Аналитичар из Београда Жељко Цвијановић оцијенио је неће успјети намјере да предсједник Републике Српске Милорад Додик буде стављен у дипломатску блокаду, јер је очигледна подршка Русије, Кине, али и "тиха подршка" неких европских земаља.
Жељко Цвијановић (фото: Рајко Ристић/alo.rs) -
Жељко Цвијановић (фото: Рајко Ристић/alo.rs)

Цвијановић је истакао да "свијет више није онакав какав је био прије 20 или 25 година и да се види настојање да се предсједник Републике Српске Милорад Додик стави у једну озбиљну дипломатску блокаду".

"Вјерујем да то неће успјети. Та вјера просто није неутемељена на стварима које се догађају. Очигледна је подршка Русије, Кине, а мислим да има тиху подршку и неких европских земаља", рекао је Цвијановић, који је учествовао у београдском Медија центру на скупу о теми "Република Српска између рата и мира".

Он је навео да је у току покушај дестабилизације цијелог региона и да се фокус те дестабилизације ставља на Републику Српску, односно на односе Срба и муслимана-Бошњака.

Другим ријечима, рекао је Цвијановић, комплетно западно редефинисање региона, очигледно треба да почне из БиХ.

"То је веома опасна ситуација, која у неком наредном периоду може да запријети много озбиљнијом ревизијом Дејтонског споразума од оне коју смо имали до сада", рекао је Цвијановић.

Он је навео да је Дејтонски споразум још оно што је био 1995. године, односно она танка линија на којој је могуће успоставити мир те да "лијево и десно од њега постоје велике опасности од рата".

"Онда морамо констатовати да је Република Српска угрожена и да се налази у великој опасности. Та опасност је данас политичка, али сутра може да буде и нека друга. Тако да пријетње, у сваком случају, постоје", рекао је Цвијановић.

Он је оцијенио да је ово ситуација у којој заиста вриједи балансирати и борити се за оно што Република Српска захтијева.

"Врло је битно да ниједан захтјев Републике Српске, не само овај данашњи, него ни они од прије 20 година, нису угрожавали, нити доводили у незгодан положај ниједан други народ у БиХ. Нажалост, не можемо рећи да постоје и супротне тенденције", рекао је Цвијановић.

Извор: Срна