latinica  ћирилица
28/09/2016 |  14:25 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Прњавор: Отворен музеј

У Прњавору је данас отворен Музеј, који располаже са три тематске поставке.
Отварање Музеја у Прњавору - Фото: СРНА
Отварање Музеја у ПрњаворуФото: СРНА

Музејски радник Дарио Топић прецизирао је да су тренутно задовољени услови за тематске поставке ентеријера једне сеоске куће са више од 50 предмета, збирке ношњи и једним дијелом предмета које су жене користиле да би припремиле и обрадиле вуну за ткање.

Он каже да су експонати прикупљани годинама, углавном, на подручју општине Прњавор. "Постоји још грађа за четири тематске поставке, али њихова презентација захтијева велики простор", каже Топић.

Отварању музеја, смјештеног у просторијама зграде општинске Борачке организације, присуствовао је и начелник општине Прњавор Синиша Гатарић, који каже да је ово историјски дан за локалну заједницу у којем је заживио културолошки садржај који, иако скроман, може доста рећи о овдашњем народу и његовој прошлости.

"Ко познаје своју прошлост и садашњост, онда може у неком смислу планирати и будућност. Наша је намјера да права, потпуна музејска поставка једног дана због архитектонског рјешења буде смјештена у згради садашњег војног одсјека у граду", рекао је Гатарић.

Гатарић је подсјетио да је у плану и проширење Центра за културу.

"Ако Прњавор поред промјене физиономије града и развоја економије не буде имао културне садржаје, нема шансу да се развије у урбану средину", додао је Гатарић.

Музеј је отворен за посјете радним даном од 9.00 до 18.00 часова.

Извор: СРНА