latinica  ћирилица
28/09/2016 |  14:58 ⇒ 15:14 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Наставити извоз воћа и поврћа у Русију

Савјет министара БиХ подржао је Приједлог протокола за осигурање фитосанитарних захтјева између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације приликом међусобних испорука производа високог фитосанитарног ризика.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

На сједници је дата сагласност Министарству спољних трговине и економских односа да овај протокол достави Предсједништву БиХ у даљњу процедуру, а за бх. потписника предложен је министар спољне рговине и економских односа Мирко Шаровић.

Како је саопштено, Шаровић ће, након потписивања Протокола, покренути активности за његову имплементацију, путем координације с надлежним министарствима Републике Српске.

Управа БиХ за заштиту здравља биља, као одговорна институција за реализацију Протокола, провешће овај протокол у складу са законодавством БиХ и уз сагласност ентитетских надлежних институција у случајевима када је то законом предвиђено.

На овај начин отклањају се сметње за наставак сарадње између БиХ и Руске Федерације како би се омогућио даљњи извоза воћа, поврћа и других производа биљног поријека из БиХ у Руску Федерацију.

Протоколом је, између осталог, дефинисано да ће пошиљке биљног поријекла високог фитосанитарног ризика из БиХ за Руску Федерацију садржавати етикету на паковањима на којој ће бити назначен произвођач и извозник.

Текст Протокола идентичан је онима које је Руска Федерација закључила са Србијом, Македонијом и другим земљама, наведено је у саопштењу.