latinica  ћирилица
28/09/2016 |  17:11 ⇒ 29/09/2016 | 08:07 | Аутор: РТРС

Сједница НСРС 11. октобра, СНСД упутио апелацију Уставном суду БиХ (ВИДЕО)

Колегијум Народне скупштине Републике Српске одлучио да јесење засједање Парламента, односно 14. редовна сједница буде одржана 11. октобра. Због обимних припрема, приједлог измјена и допуна Закона о празницима још није стигао у скупштину, али је из Владе саопштено да ће затражити да се накнадно уврсти у дневни ред.
Народна Скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна Скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Након љетне паузе посланике ће у скупштинским клупама дочекати дневни ред с 40 тачака од чега 20 приједлога и нацрта закона. Пажњу јавности, али и посланика највише привлаче измјене Закона о празницима.

"Добили смо обавјештење од Владе у којој се наводи да је ресорно министарство приступило припреми тог закона и да проводе инетезивне и стручне анализе ради изналажења најбољних рјешења која ће осигурати провођење одлуке Уставног суда БиХ", рекао је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

Прије него што се нађе пред посланицима, посланик НДП-а Драган Чавић предлаже да Влада РС текст измјена и допуна Закона о празницима достави скупштинској Комисији за политички систем. Приједлог су прихватили чланови Клоегијума, осим представника Коалиције Домовина. Чавић додаје да када ова комисија усгласи текст наведеног закона, Влада би требало да га упути у скупштинску процедуру.

У складу с најавом предсједника Републике, Клуб посланика СНСД-а на адресу Уставног суда БиХ упутио је захтјев за оцјену уставности свих закона и аката у Федерацији у посљедње двије године, јер Клуб Срба у федералном Дому народа није конституисан у складу с уставном и законом. Нема 17 српских делегата, већ 13 што их спречава да покрену питање заштите виталног националног интереса.

Шеф клуба посланика СНСД-а потврдио је да је Клуб ове странке званично упутио захтјев Уставном суду БиХ за оцјену уставности свих закона и општих које је Федерални парламент усвојио након конституисања 2014. године, јер није попуњен Клуб Срба у дому народа ове институције. 

"Ми смо уз ову оцјену уставности доставили списак од 43 законска рјешења за оцјену уставности и тражимо од Уставног суда БиХ да се ти закони не примјењују", рекао је Шеф Клуба посланика СНСД у Народној скупштини Радомир Вишковић.

Док Вишковић најављује још једну апелацију Уставном Суду БиХ због обиљежавања 1. марта као Дана независности, Адам Шукало понавља да је власт обманула грађане и да се игра вољом народа. Истиче да 9. јануар по новом Закону о празницима неће остати Дан Републике јер се неће моћи спровести одлука Уставног суда. 

Шукало поново није пропустио да се обруши на РТРС оптужујући нас да реченице вадимо из контекста, због чега је опозиција сачинила листу пријава.