latinica  ћирилица
28/09/2016 |  19:38 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

"Новак није, а Федерер јесте? Питајте мог тренера"

Француски тенисер Жил Симон говорио је за "Екип" о перцепцији талента у свјетском тенису.
Ђоковић - Федерер - Фото: Getty Images
Ђоковић - ФедерерФото: Getty Images

Симон је познат као тенисер који је увијек говорио оно што мисли, а сада је истакао да је Новак Ђоковић једнако талентован као и Роџер Федерер.

“Када Ришар Гаске пошаље бекхенд из ћошка терена, практично са тибина, кажу да је талентован и у праву су. Али, када Рафа Надал уради исту ствар форхендом, онда кажу да је то физичка снага. Сви се слажу око Федереровог талента, али када је Ђоковић у питању, постоји сумња. Кажу да нема ниједан велики ударац. Али, када му сервирате 275 километара на сат, он сваки пут врати лоптицу средином рекета. То је невјероватан таленат. Ако питате мог тренера Јана де Вита да ли више талента има Роџер или Новак, он ће окљевати са одговором“, каже Симон и додаје:

“Телевизија квари перцепцију. Људи не виде колико је Кеи Нишикори посебан. Он посједује најбољи дворучни бекхенд који сам икада видио. Проналази невјероватне углове, али изгледа да то не импресионира људе. Често користим примјер Микаела Љодре. Он је имао невјероватан волеј и додир, али није могао да погоди тачан форхенд. Сада ме више и не занима да ли људи говоре да сам талентован или нисам. Често волим да кажем да је мој таленат тајминг. Таленат је и што имам 70 килограма, а погодио сам 50 винера против Рафе у Риму прошле године. Не желим да ме погрешно схватите, али када видим да мисле да је Цонга талентованији од мене, то је импресивно. Он сваки ударац удара свом снагом. Међу нама четворицом, Гаел Монфис је тај који је најталентованији.“

Извор: Б92