latinica  ћирилица
28/09/2016 |  20:02 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Саудијци пријете САД: Закон о тужбама имаће негативне посљедице

Саудијска Арабија и њени савезници упозоравају америчку законодавне органе да ће дозвољавање држављанима САД да туже саудијско краљевство због напада на Америку 11. септембра 2001. имати негативне посљедице, преноси АП.
Напад на Куле близнакиње у Њујорку 11. септембра 2001. - Фото: REUTERS
Напад на Куле близнакиње у Њујорку 11. септембра 2001.Фото: REUTERS

Агенција наводи да Саудијска Арабија има арсенал оруђа којим би могла да узврати на америчке мјере, укључујући смањење званичних контаката, повлачење милијарди долара из привреде САД и убеђивање блиских савезника Саудијаца у Савјету за сарадњу у Персијском заливу да умање сарадњу у борби против тероризма, инвестиције и приступ САД важним регионалним ваздушним базама.

"Ово би требало да буде јасно Америци и остатку свијета: Када је једна држава чланица ГЦ Ц неправедно узета као циљ, други стају око ње. Све државе ће стати уз Саудијску Арабију на сваки могући начин", тврди професор политичких наука на Универзитету Уједињених Арапских Емирата и стручњак за заливска питања, Абдулкалек Абдулах.

Данас је овај закон дошао јако близу ступања на снагу након што је амерички Сенат гласао да одбије вето који је на његову примјену ставио предсједник САД Барак Обама, а касније данас се очекује и гласање у Представничком дому Конгреса.

Извор: Танјуг