latinica  ћирилица
30/09/2016 |  16:52 | Аутор: РТРС

Наша планета остала без још једне животињске врсте

У зоолошком врту у Атланти угинуо је једини преостали примјерак ријетке врсте жаба "Ecnomiohyla rabborum", чиме је свијет остао сиромашнији за још једну животињску врсту.
Жабац Тофи -Ecnomiohyla rabborum  (Фото:  Wikipedia) -
Жабац Тофи -Ecnomiohyla rabborum (Фото: Wikipedia)

У зоолошком врту у Атланти угинуо је једини преостали примјерак ријетке врсте жаба "Ecnomiohyla rabborum", чиме је свијет остао сиромашнији за још једну животињску врсту. Посљедњих неколико деценија изумрло је више стотина водоземаца, а иста судбина, због загађивања околине и уништавања њихових природних станишта, пријети и многим другим врстама, преноси Танјуг.

Жабац Тофи живио је у Панами, одакле је прије неколико година пресељен у ботанички врт који се налази у склопу Зоолошког врта „Атланта“, заједно са још неколико припадника своје врсте која је откривена тек 2005. године.

О пресељењу је одлучено када су биолози, који су открили ту врсту жаба, врло брзо открили и да се због смртоносне болести која је погодила њихово станиште, већ тада налазила на ивици изумирања.

Стручњаци су се надали да ће, проучавајући Тофија и његове рођаке, пронаћи начин да спријече изумирање и да ће узгојем у заточеништву да обнове врсту.

Нажалост, након што је 2009. угинула посљедња женка, а три године касније и претпосљедњи мужјак, свима је постало јасно да ће Тофијевом смрћу (који је четири године живио сам) свијет постати сиромашнији за једну животињску врсту.

Извор: Танјуг