latinica  ћирилица
03/10/2016 |  12:48 | Аутор: РТРС

Британац из Лондона први човјек излијечен од ХИВ-а?

Четрдесетчетворогодишњи мушкарац из Енглеске могао би да постане прва особа у историји која је излијечена од вируса хумане имунодефицијенције. Научници који раде на експерименталној новој терапији кажу да више не могу да открију вирус у његовој крви.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Тим са пет британских универзитета тренутно врши испитивање на 50 људи. Марк Семјуелс, директор Националног института за клиничка истраживања, рекао је за Сандеј тајмс да постоји права могућност за изљечење ХИВ-а.

"Ово је велики изазов и још је рано била шта са сигурношћу прогнозирати, али напредак је био невјероватан“, истакао је Семјуелс.

Тренутно, антиретровирусне терапије могу да циљају Т-ћелије, које су већ инфициране ХИВ-ом, али не могу да третирају „скривене“ Т-ћелије, што значи да пацијентово тијело наставља послије терапије да репродукује вирус.

Терапија функционише у двије фазе. Прво се даје вакцина која помаже тијелу да препозна инфициране ћелије, а онда и лијек „вориностат“ који активира дормантне (скривене, успаване) Т-ћелије.

Овиме се пацијентовом организму и имуносистему оруђа која су му до сада недостајала.

Пацијентов идентитет није откривен, сем тога да ради у Лондону као социјални радник. Каже да је „опрезно одушевљен“ резултатима.

"Било би сјајно када би из свега овога произашао лијек. Моји посљедњи резултати обављени су прије пар недјеља и није откривено постојање вируса“, рекао је Британац.

Професорка Сара Фидлер, ипак, подсјећа да предстоји још доста посла док се терапија не оконча.

„Наставићемо медицинске тестове наредних пет година и тренутно не препоручујемо да се престане са антиретровирусним терапијама. Али у будућности, зависно од резултата, могли би да почнемо да примјењујемо нову терапију“, истакла је Фидлерова.

Извор: РТС