latinica  ћирилица
03/10/2016 |  20:50 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Потврђено: Најмање турбуленције у средини авиона

Путници који желе да смање непријатан доживљај турбуленција требало би да резервишу карте у средини авиона, кажу стручњаци.
Иљушин Ил-76 (фото: Фотохост-агентство) -
Иљушин Ил-76 (фото: Фотохост-агентство)

"Даме и господо, молимо вежите појасеве", реченица је која код неких путника у авиону ствара нервозу. Турбуленције нису уопште пријатне, посебно за оне који се боје летења или имају осјетљив желудац - али не подрхтава у сваком дијелу авиона подједнако.

- Заправо, најмање покрета осјећате у средини авиона - објашњава професор Андреас Стромајер са Института за аеродинамику у Штутгарту.

Авион се најмање њише на мјесту гдје су крила спојена са трупом, па путници смјештени близу средине авиона имају најмањи осјећај заношења.

С друге стране, турбуленције се највише осјећају у репу авиона. Кад пилот управља вертикалним стабилизаторима путник на самом крају авиона може да има осјећај да је помјерен, посебно због тога што је спољашњи оклоп авиона помало еластичан. Зато се осјећај појачава при турбуленцијама.

Сједиште у репу авиона мање је пожељно и током полијетања. Када авион подигне нос, они на крају авиона имају осјећај да падају у лифту, каже Стромајер.

Остаје још једно питање: Кад сjедите на средини авиона да ли је боље бити близу пролаза или прозора?

- Сједење уз прозор појачава осјећај дизања или спуштања кад авион почне да заокреће. За оне који се плаше летења боље је да сједе уз прозор како би гледали хоризонт што може ублажити мучнину, јер очи тако имају тачку у даљини на коју се концентришу. Зато је за тјескобне сједиште уз прозор у средини авиона најбоље рјешење - савјетује професор.

Извор: Агенције