latinica  ћирилица
06/10/2016 |  08:39 ⇒ 08:41 | Аутор: РТРС

Најстарији човјек на свијету славио бар мицву вијек касније

Са 100 година закашњења, у 113. години, најстарији човјек на свијету прославио је бар мицву, јеврејски обичај поводом уласка у доба зрелости.
Израел Кристал - Фото: The Telegraph
Израел КристалФото: The Telegraph

Израел Кристал, који је преживио оба свјетска рата и логор смрти Аушвиц, ове године је добио потврду Гинисових свиетских рекорда да је најстарији човјек на свијету.

Међутим, као Јеврејин који поштује религију, 113-годишњак се више радовао овој другој церемонији.

У дословном преводу, бар мицва значи син заповијести. Бар је син на арамејском језику, а мицва је заповијест и на хебрејском и арамејском.

Тај израз алудира на дијете које постаје зрело, али више се користи за назив церемоније и чешће се чује да неко „има бар мицву“ или да је „позван на бар мицву“.
Кристал је рођен у Пољској 1903. године и пропустио је бар мицву, која се слави када дјечак напуни 13 година, због Првог свјетског рата.

Његова ћерка Шуламит Купестох рекла је да је прошлог викенда Израел окупио своју дјецу, унуке и безмало 30 праунука да обиљежи тај догађај, пренијела је агенција Асошиејтед прес.

Шуламит је рекла је да је њен отац био врло задовољан што је рецитовао традиционалну јеврејску молитву захвалности. Његова прва супруга и двоје дјеце су убијени у холокаусту.

По јеврејском закону, дјеца нису обавезна да поштују заповеијсти иако се подстичу да што више науче обавезе које ће имати као одрасли. Када напуне 13 дјечаци, а дјевојчице 12 година, дјеца су обавезна да поштују божје заповести.

Бар мицва означава јавно преузимање те обавезе уз право да се учествује у водећим вјерским службама.

Извор: Агенције