latinica  ћирилица
06/10/2016 |  21:49 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Милијардери вјерују да смо у матриксу, плаћају за излаз

Неки од најбогатијих и најмоћнијих људи свијета убијеђени су да живимо у компјутерској симулацији и сада покушавају да ураде нешто по том питању.
Интернет - Фото: илустрација
ИнтернетФото: илустрација

Најмање два милијардера улажу велике количине новца како би избавили људе из симулације у којој вјерују да се налазе.

Филозофи су већ дуго забринути око питања како можемо да знамо да наш свијет није само веома увјерљива симулација, а у задње вријеме са напретком рачунара и вјештачке интелигенције, ова забринутост је порасла.

То је навело и неке милијардере да се озбиљно запитају о шансама да живимо у компјутерској симулацији. Чак је и Банка Америке прошлог мјесеца спровела анализу чији је закључак био да постоје шансе од 50 одсто да заправо живимо у матриксу.

Због тога, сада најмање два милијардера финансирају научнике који треба да нас избаве из те симулације. Међутим, још није познат облик рада тих научника и начин на који би требало да нас избаве из такозваног матрикса.

Један од људи за које се вјерује да финансира овакав рад је и Илон Маск. Он је раније ове године причао о чињеници да вјерује да су шансе да не живимо у компјутерској симулацији један према милијарду.

Он је рекао да је дошао до таквог закључка када је схватио да је компјутерска технологија толико напредовала да се у неком тренутку у будућности неће разликовати од стварног живота.

“Ако сада не живимо у симулацији, онда ће ускоро људском роду доћи крај“, рекао је Маск.

Још један милијардер, господин Алтман, изразио је исту забринутост када је ријеч о уређајима који нас окружују, који све више напредују и који би могли да доведу до изумирања људи. Он је рекао да је најбољи сценарио да се то избјегне “спајање“ – да људски мозгови и компјутери постану једно.

Извор: Агенције