latinica  ћирилица
11/10/2016 |  08:30 ⇒ 08:31 | Аутор: РТРС

Грожђе чисти тијело од токсина

Осим што је добра за губљење килограма, дијета са грожђем побољшава метаболизам и чисти тијело од токсина.
Воће - Фото: РТРС
ВоћеФото: РТРС

Кo воли грожђе, сезону овог воћа може да искористи за држање дијете која се базира на овим плодовима јесени. Осим што је добра за губљење килограма, дијета са грожђем побољшава метаболизам и чисти тијело од токсина.

Грожђе је богато минералима као што су калијум, магнезијум, гвожђе, калцијум, фосфор и кобалт. Ове супстанце побољшавају рад мозга, јачају мускулатуру, а добро утичу и на здравље бубрега. Неке студије су показале да редовно једење грожђа смањује ризик од рака плућа, па се ова дијета нарочито препоручује пушачима.

Грожђе такође садржи и полифеноле који заустављају процес старења.

Осим што је богато минералима садржи и витамин Ц, као и велике количине биофлавоноида и антиоксиданаса који штите ћелије од штетног утицаја. Здравствене предности имају и сјеменке које повољно утичу на смањење холестерола у крви.

Ову дијету требало би да држите од три до седам дана, и током ње можете да једете грожђе кад год пожелите, а препоручује се најмање пола килограма дневно. На овај начин побољшаћете варење и очистити цријева, а притом нећете изгубити енергију јер ова намирница има велику енергетску вриједност.

Савјетује се да пауза између оброка не буде мања од два сата. Током држања дијете треба избацити газиране сокове, и уместо њих пити домаћи сок од грожђа и биљне чајеве.

Веће количине грожђа могу да доведу до констипације, па се зато током овог режима исхране препоручују свакодневена шетње или лагано вјежбање.

Особе које имају проблема са прекомјерном тежином, имају чир на желуцу, дијабетес или хроничне цревне болести, прије ове дијете требало би да се посавјетују са љекаром.

Извор: Новости