latinica  ћирилица
12/10/2016 |  13:39 ⇒ 13:56 | Аутор: РТРС

Стјепановић: Убрзати легализацију канабиса у медицинске сврхе

Предсједник Удружења обољелих од мултипле склерозе регије Бирач Милан Стјепановић изразио је наду да ће законодавци имати слуха и да ће за годину дана или највише 18 мјесеци омогућити легално кориштење канабиса у медицинске сврхе, након што је то одобрила Експертска радна група Савјета министара БиХ.
Канабис - Фото: АП
КанабисФото: АП

Он је подсјетио да је иницијативу за употребу канабиса у медицинске сврхе у јануару прошле године упутило више удружења обољелих од мултипле склерозе из Српске, а да су је подржала и удружења обољелих од карцинома.

Стјепановић додаје да је иницијатива упућена Влади, НСРС, Министарству здравља и Фонду здравственог осигурања и да је одговорно прихваћена и анализирана.

- Министарство здравља је формирало стручну комисију која је дала позитивно мишљење о иницијативи и закључак из Републике Српске упућен је Савјету министара као надлежном органу за разматрање овог питања и доношење коначне одлуке - рекао је Стјепановић, један од покретача ове иницијативе.

Он каже да, осим ублажавања тегоба обољелима од мултипле склерозе, уље канабиса помаже и обољелима од разних врста карцинома, те подсјећа да је његова употреба у медицинске сврхе легализована у 16 европских земаља.

Појаснио је да се очекује да ће Министарство безбједности БиХ покренути иницијативу за измјену Закона о промету дрога и других опојних средстава како би били створени услови за легализацију канабиса за медицинске потребе.

- Чланови удружења обољелих од мултипле склерозе у Српској свјесни су да је потребно измијенити и донијети више законских и подзаконских аката да би се омогућила легална производња, промет и употреба канабиса у медицинске сврхе - навео је Стјепановић.

Према његовим сазнањима, у правно регулисање овог питања треба да се укључи и Агенција за лијекове БиХ.

Извор: СРНА