latinica  ћирилица
14/10/2016 |  17:33 | Аутор: РТРС

Истина о витаминима: Које да узимате, а које да прескачете

Научници деценијама безуспјешно покушавају да нађу релевантне доказе да витамини и додаци у исхрани значајно доприносе здрављу, а најновија истраживања су чак показала да неки витамини могу бити штетни.
Поврће (Фото: Thinkstock) -
Поврће (Фото: Thinkstock)

Неколико њих се доводи у везу са повећањем броја обољелих од одређених врста рака, док се за друге сматра да повећавају опасност од настанка камена у бубрегу.

Велико истраживање, које је јуче објављено, међутим, показује да се навика гутања витаминских препарата у САД није значајније мијењала у посљедњих десет година, упркос новим сазнањима.

Погледајте које би витамине и суплементе требало да узимате, а које да избјегавате.

Мултивитамини:

Прескочите их - све што вам је потребно добићете уравнотеженом исхраном

Деценијама се сматрало да су мултивитамински препарати од кључног значаја за опште здравствено стање: витамин Ц јача имунуитет, витамин А чува вид, витамин Б даје енергију.

Поред тога што свих тих састојака има у намирницама које једете, студије указују на то да уношење превеликих количина може да буде штетно. Велика студија објављена 2011, у којој је током 25 година учествовало око 39.000 старијих жена, показала је да су жене које дуже узимају мултивитаминске препарте изложене већој опасности од смрти него оне које их нису узимале.

Витамин Д:

Узимајте га - јача кости и нема га у много намирница

Иако га нема у већини намирница, витамин Д је веома важан састојак који јача кости тако што доприноси апсорпцији калцијума. Излагање сунчевој свјетлости такође помаже организму да га произведе, али зими те свјетлости нема довољно.

Неколико новијих истраживања показало је да су људи који су узимали витамин Д у просјеку живјели дуже од оних који нису.

Антиоксиданси:

Прескочите их - претерано конзумирање може да изазове одређене врста рака

Витамини А, Ц и Е су антиоксиданси који се у различитим облицима налазе у многим врстама воћа, нарочито у бобичастим плодовима, и поврћа, и сматрало се да штите од рака.

Студије, међутим, показују да претјерано конзумирање антиоксиданаса може бити штетно. Мушкарци пушачи који су редовно узимали витамин А чешће су обољевали од рака плућа него они који га нису пили. У студији из 2007, која је анализирала неколико врста препарата антиоксиданаса пише: "Примјена бета каротина, витамина А и витамина Е може да допринесе повећању смртности".

Витамин Ц:

Прескочите га - вјероватно вам неће помоћи да излијечите прехладу, боље једите цитрусе

Читав низ истраживања је показао да је помама за витамином Ц заправо неоснована и да он нимало, или готово нимало не доприноси спречавању прехладе. Штавише, претјеране дозе од 2.000 милиграма и више повећавају ризик од камена у бубрегу.

Према томе:трудите се да уносите витамин Ц кроз исхрану. Јагоде су веома богате овим витамином!

Витамин Б3:

Прескочите га - боље једите туњевину, цвеклу и лосос!

Годинама смо слушали да је витамин Б3 добар за све: од Алцхајмерове болести до болести срца. Научници, међутим, однедавно апелују на љекаре да не претјерују када преписују препарате овог витамина.

Свеобухватна студија из 2014, у којој је учествовало више од 25.000 срчаних болесника, показала је да дуготрајно конзумирање витамина Б3 како би се повећао ниво ХДЛ холестерола, не смањује учесталост инфаркта, можданог удара и смрти. Поврх свега, дуготрајни конзументи суплемената Б3 чешће су обољевали од инфекција, проблема с јетром и унутрашњег крварења него они који су узимало плацебо.

Пробиотици:

Прескочите их - наука још није довољно напредовала да би значајније утицали на здравље, боље узмите кисело млијеко

Идеја је једноставна: подстаћи развој билиона корисних бактерија у нашим цријевима. Међутим, примјена замисли у пракси ипак је мало сложенија. Ефекти пробиотика за сада веома различити. Понекад помажу, понекад не. Због тога боље попијте јогурт умјесто да скупо плаћате препарат.

Цинк:

Узимајте га - то је један од ријетких састојака који могу да скрате трајање прехладе

За разлику од витамина Ц, за који се показало да ни најмање не доприноси спречавању или лијечењу прехладе, цинк очигледно скраћује трајање симптома.

Прехлађени људи који су почели да узимају препарате цинка брже су оздравили и имали блаже симптоме од људи који су узимали плацебо, показује истраживање из 2011.

Витамин Е:

Прескочите га - претјерано конзумирање повећава ризик од одређених врста рака, бољи је шпинат!

Антиоксиданс витамин Е популаризован је као супстанца која наводно штити од рака, али је студија из 2011. показала да ризик од рака простате већи код мушкараца који узимају витамин Е него код учесника који су узимали плацебо.

Превисоке дозе витамина Е значе и већи ризик од смрти, закључак је студије из 2005. Према томе, ако желите да унесете витамин Е, направите салату од свјежег шпината. Тамнозелено поврће је богато овим витамином.

Фолна киселина:

Узимајте је ако сте трудни и ако желите да затрудните

Фолна киселина је витамин Б који организам користи за производњу нових ћелија. Стручњаци препоручују женама које желе да постану мајке око 400 микрограма фолне киселине дневно.

Неколико већих истраживања показало је да суплементи фолне киселине прије и током трудноће смањују опасност од оштећења неуралне цијеви, озбиљног и смртно опасног оштећења мозга, кичме или кичмене мождине новорођенчета.

Извор: Агенције