latinica  ћирилица
15/10/2016 |  12:17 | Аутор: РТРС

Избјегавајте ових пет ствари и имаћете јак имунитет

Људски имунитет је задивљујући систем, који се састоји од целуларних и хуморалних елемената, а који су код здравог тијела међусобно повезани хемијским порукама.
Хамбургер (Фото: Thinkstock) -
Хамбургер (Фото: Thinkstock)

Као што постоје бројни чиниоци који дижу имунитет тако постоје чиниоци који га руше, ово су неки од њих.

Шећер - превише шећера у дневној исхрани (100 г) може нарушити имунитет чак за 40 одсто. Ту се мисли прије свега на једноставне шећере укључујући и мед и газиране напитке. Ради се о ослабљеној активности бијелих крвних зрнаца да уништавају микробе. Занимљиво, када се шећер замијени с комплексним угљеним хидратима, пада имунитета нема. Сматра се да шећер доводи до смањења апсорпције других храњивих материја, а посебно Ц витамина који у одбрани има значајну улогу.

Лоше масноће и прерађена храна - Висок унос засићених и транс масноћа из индустријске хране, а понајвише због црвеног меса може да наруши рад имунитета. Оксидацијом таквих масноћа настаје много слободних радикала који драматично уништавају одбрамбене ћелије и тиме ослабљују имунитет. Што више уносимо засићених масноћа животињског поријекла (црвено месо, масни сиреви, маслац, павлаку и пуномасно млијеко) то је већи недостатак простагландина и леукотриена. Стање се битно поправља када се дио таквих масноћа замијени с омега-3 масним киселинама.

Недовољно кретање - редовно вјежбање, па макар се радило о убрзаном ходању, невјероватно доприноси снази имунитета. Наиме, неактивност успорава ослобађање од тјелесних токсина. Супротно томе, вјежбом се убрзава циркулација, раде мишићи и зглобови те постоји подстицај органа задужених за одбрану да производе нове ''војнике'' за одбрану.

Претјерана употреба лијекова - Многи лијекови и дроге видно руше имуни систем па зато никога не би требало да чуди велика осјетљивост особа које их користе за инфективне и друге болести. Претјерано конзумирање алкохола - пет пића или више дневно смета одбрамбеним ћелијама, посебно бијелим крвним зрнцима да се умножавају.

Претјерано вјежбање - Спортисти су пред такмичење под снажним стресом па неријетко нагло обољевају због пада имунитета. Јога и медитација помажу у санирању стресног стања. У околини која нас окружује пуно је штетних материја на које немамо утицаја, али уз редукцију или елиминацију наведених штетних материја, можемо пуно учинити за своје здравље.

Извор: Б92