latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:19 ⇒ 19:24 | Аутор: РТРС

Велико откриће води лијечењу леукемије без трансплантације?

Аустралијски научници са Мардох дјечијег истраживачког института можда су на корак ближе излијечењу леукемије и других поремећаја крви, након великог напретка у лијечењу матичним ћелијама.
Леукемија - Фото: илустрација
ЛеукемијаФото: илустрација

Истраживачи с овог института успјели су да створе матичне ћелије крви у лабораторији, које су скоро идентичне оним које се расту у ембриону, пише аустралијска штампа.

Ово велико откриће могло би временом да замијени трансплантацију коштане сржи, а научници ће моћи и да прилагоде матичне ћелије крви на примаоца, како би се смањио ризик од нежељених имунолошких реакција.

Троје истраживача биологичара Елизабет Нг, професор Eндрју Елефанти и професор Ед Стенли предводили су истраживање и студија је објављена у часопису Природна биотехнологија.

"Ако можемо да створимо нормалне матичне ћелије крви у лабораторији, можемо да искористимо исту технологију за проучавање болести крви, као што су леукемија и друге које погађају дјецу и одрасле", рекао је професор Елефанти и додао да би моделирање или поново стварање тих болести у посуди у лабораторији помогло да схвате шта је пошло по злу у таквим случајевима и како их могу третирати на бољи начин.

Доктори објашњавају да ћелије крви које се налазе су коштаној сржи заправо потичу из аорте у развоју, главног крвног суда срца, код ембриона. Ове ћелије путују до јетре фетуса гдје расту неколико мјесеци прије него што се преселе у коштану срж.

Процес развоја ћелија је трајао око двије и по недјеље, што је близу времена које је потребно ћелијама крви да се развију у ембриону.

Поново стварање стања болести у моделима ћелија значи да ће истраживачи моћи да тестирају ефекте нових лијекова и комбинација третмана, да развију екранизацију цијелог система и открију начине за контролу експресије гена.

Како наводе, фокус ће бити на посматрању матичних ћелија крви у лабораторији како би видјели како се носе са трансплантацијом.

Извор: Б92