latinica  ћирилица
19/10/2016 |  14:25 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

Шест симптома који упозоравају на срчани удар

Срчани удар је тренутно број један на листи узрока смрти, што није ни чудо због стресног начина живота.
Срце (Фото: Thinkstock) -
Срце (Фото: Thinkstock)

Физичка активност, исхрана богата витаминима и влакнима, као и смањење нивоа стреса може да утиче на боље здравље срца и на мању стопу развоја срчаног удара.

Али, постоје и симптоми срчане инсуфицијенције који почну да се појављују отприлике мјесец дана прије него што срце "стане".

Потешкоће са дисањем

Ако плућа не могу да добију што више кисеоника онда и срце неће добити крв која је потребна да дође до њега. То значи да су та два система повезана. У случају да имате потешкоће с дисањем посјетите што прије љекара јер би то могло да значи да је напад близу.

Симптоми прехладе и грипе

Код неких људи који су имали срчани удар, појавила су се ова два симптома. То је разлог зашто се морате обратити свом љекару ако сумњате на срчани удар.

Притисак у грудима

Понекад људи игноришу овај знак, јер мисле да је нормална ствар или ништа посебно. Притисак у грудима је јасан знак и најочигледнији од свих, да се срчани удар може појавити у блиској будућности.

Сљедећи пут када осјетите притисак у грудима посјетите свог љекара.

Слабост

Слабост може да буде знак који показује да у скоријој будућности можете имати срчани удар. Када се ваше артерије сузе не допуштају крви да правилно циркулише, што значи да мишићи не добијају оно што им је потребно, а то може узроковати пад.

Хладан зној, вртоглавица

Слаба циркулација утиче на правилан проток крви у мозгу, што је пресудно за мозак да ради на одговарајући начин.

Умор

Ако осјећате умор и поспаност, чак и након што сте спавали или одмарали дуже вријеме, и ако се то наставља данима, онда би то могло да значи да имате губитак дотока крви у срце.

Најбољи начин превенције срчаног удара је препознавање било којег од ових симптома и лијечење одмах, како бисте задржали своје здравље у доброј форми.

Извор: Б92