latinica  ћирилица
19/10/2016 |  16:38 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Здравија исхрана за малишане у вртићима (ВИДЕО)

Класичне јеловнике неријетко и нездраве хране који су до скоро били актуелни у предшколским установама Републике Српске, замијениће тањири разноврсног поврћа и воћа, као и без хемијски обрађених намирница.
Вртић - Фото: РТРС
ВртићФото: РТРС

Програм здраве исхране у предшкосксим установима први пут биће регулисан правилником.

Здрав начин исхране услов је за успјешан развој, посебно оних најмлађих. У Предшколској установи "Мајка Југовића" у Добоју, слаткише, грицкалице, као и фабричке сокови, замијенили су разноврсним воћем и поврћем.

Директорица установе "Мајка Југовић" Славица Живковић рекла је да су дјеца у почетку помало негодовала , али су убрзо прихватила здравији начин исхране.

Свјеже сезонско поврће и воће, као и суво воће, утичу на здравији развој дјеце, а ово је уједно и добар начин борбе против посљедица које изазива нездрава исхрана.

Драгана Стоисављевић, специјалиста хигијене - здравствене екологије у Институту за заштиту здравља Републике Српске, рекла је да су прве посљедице заостајање у расту или прекомјерна тјелесна маса, малаксалост, одустност пажње, слабија ухрањеност.

Утврђено је да је у Српској 20 одсто дјеце гојазно, па је донесена политика увођења здравијег јеловника у вртиће. Да ли ће нова, здравија исхрана бити и скупља?

Министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић сматра да здрава храна неће бити скупља, јер је има на овим просторима и може се набавити по повољним цијенама.

Храна коју дјеца једу у вртићима требало би да је произведена на природан начин, без штетних хемикалија.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић истакао је важност доношења оваквог правилника, те да је потребно примјењивати његове стандарде и контролисати примјену.

Правилник о новој исхрани у јавним и приватним вртићима на снагу ступа за седам дана.