latinica  ћирилица
21/10/2016 |  08:23 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

Талин - експеримент бесплатног јавног превоза донио милионе

Вјероватно сте негдје прочитали да је Талин постао први град у ЕУ који је увео бесплатан јавни превоз? Управо тај експеримент им је донио 20 милиона евра.
Талин - Фото: Wikipedia
ТалинФото: Wikipedia

Од 2013. године, бесплатна вожња аутобусима, трамвајима и тролејбусима за 420.000 становника Талина је бесплатна.

Грађани који имају пребивалиште у Талину, главном граду Естоније, сваке двије године за јавни превоз морају да издвоје два евра. Тим новцем купују тзв. зелену картицу која им служи за неограничен број путовања.

Како је могуће да град на овај начин не ствара губитке већ у буџет добија чак 20 милиона евра годишње?

Јавни превоз дјелимично се финансира од пореза грађана који имају пребивалиште у Талину - њих 10.000 годишње откада је бесплатан превоз уведен.

Већи број пријављених становника - више новца у буџету града. То значи да се путем пореза буџет Талина увећао за чак неколико милиона евра. Осим тога, превоз је бесплатан једино за становнике Талина. Сви остали плаћају пуну цијену карте од два евра по вожњи па је то, уз порез, додатни начин зараде.

Додатна погодност бесплатног јавног превоза је и непосредна брига о очувању животне средине. Откада је овај модел уведен, коришћење услуге јавног превоза повећало се за шест одсто, док се коришћење аутомобила смањило за пет одсто.

Извор: Б92