latinica  ћирилица
24/10/2016 |  16:51 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Приједор: Реконструкција и проширење водоводне мреже (ВИДЕО)

У Приједору је у току реконструкција и проширење водоводне мреже на подручју града и приградских насеља чија је вриједност око четири милиона марака.
Цијеви - Фото: РТРС
ЦијевиФото: РТРС

Овим пројектом обухваћено је дванаест насеља, а на водоводну мрежу биће прикључено око хиљаду нових корисника.

Радови се финансирају захваљујући донаторским и кредитним средствима Европске инвестиционе банке, уз 15 одсто учешћа грађана и локалне заједнице.

Рок за завршетак радова је април наредне године. 

Дотрајала водоводна инфраструктура у више приједорских насеља замијењена је новом и савременијом. Радови на реконструкцији мреже који трају скоро годину дана приводе се крају у насељима Урије, Чиркин Поље и Гашића Насеље. До сада је урађено много тога, а Приједорчани су задовољни квалитетом водоснабдијевања.

 едно од приједорских насеља која су добила нови водоводни систем јесте и избјегличко насеље Доњи Орловци. Мјештани кажу радује их коначна изградња водоводног система, али не и цијена прикључка.

- Водовод је свакако добар, добродошао, међутим, овај народ је јако сиромашан. Нема он то чим исплатити. Свако би хтио, није нико луд да нема чисту и питку воду, сви имамо неке бунаре који су катастрофа, прича Драго  Кнежевић из Доњих Орловаца.

- По свему судећи, ми нисмо у стању да платимо то, сагласан је и Душан Рис.

У оквиру овог пројекта биће изграђено укупно 60 километара водоводне мреже са око три хиљаде прикључака.

- Он се састоји из 12 засебних цјелина од којих је већ седам завршено у потпуности. Остало још завршно хидрауличко испитивање и дезинфекција, и онда иде преспајање типа Рашковац, комплено 650 прикључака, појашњава Драган Стаменић, руководилац Службе за развој и екологију водовода Приједор.

Радови на реконструкцији водоводне мреже у Приједору дио су пројекта „Водовод и канализација у Републици Српској“, чија је вриједност стотину милиона евра.

Приједорски Водовод задужен је за израду пројекта, а извођач радова је бањалучко предузеће „Хидро коп“.