latinica  ћирилица
24/10/2016 |  20:35 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Одржан концерт Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније (ФОТО)

У част обиљежавања 25. годишњице од оснивања Народне скупштине у концертној дворани Банског двора у Бањалуци вечерас је одржан концерт Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније.
Концерт Бањалучке филхармоније - Фото: РТРС
Концерт Бањалучке филхармонијеФото: РТРС

Наступ је отворен "Свечаном поемом" домаћег композитора Далибора Ђукића. Наступиле су и сопран Миљана Радиновић и млада солисткиња на флаути Марија Пилиповић. Симфонијски оркестар предвођен је диригентском палицом Ванесе Кременовић.

Фото: РТРС

Директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић рекао је да је велика част учествовати у обиљежавању јубилеја Народне скупштине Српске.

"Велика је одговорност на нама, те смо се овим концертом потрудили да у најбројнијем саставу изведемо дјела домаћих композитора", рекао је Оташевић прије почетка концерта.

Композитор Далибор Ђукић рекао је да је "Свечана поема" инспирисана фолклором, јер сматра да сваки композитор, прије свега, треба да упије фолклор свог народа, те да онда тим језиком и проговори.

"Публика вечерас има прилику да слуша различите области мог умјетничког изражавања, као што су солистичка и камерна, али и дјела писана за велике симфонијске оркестре", навео је Ђукић.

Он је захвалио предсједнику Републике Српске Милорду Додику и шефу Клуба посланика СП-а у Народној скупштини Републике Српске Слободану Протићу, као и руководству Бањалучке филхармоније што су препознали његов рад и труд, те омогућили да се вечерашњи концерт реализује.

Концерту су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, новоизабрани градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, као и друге личности из јавног живота Српске.

Концерт је поклон предсједника Републике поводом обиљежавања 25 година рада Народне скупштине Републике Српске.

Извор: РТРС/СРНА