latinica  ћирилица
25/10/2016 |  10:26 ⇒ 26/10/2016 | 12:41 | Аутор: РТРС

Каран: Признаjемо кривицу једног неодговорног политичара (ВИДЕО)

Док је Парламент Српске у Бањалуци, усвајао нови Закон о Дану Републике Српске у Сарајеву у Тужилаштву БиХ, саслушаван је Синиша Каран - као осумњичени.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

И то је још један апсурд ове истраге јер претходно саслушано је још шест чланова Комисије за спровођење референдума. Сви су исти посао радили - спроводили одлуку Народне скупштине Републике Српске. Но неки, попут Карана саслушавани су у својству осумњиченог. Остали, међутим, у својству свједока.

Подсјетимо, и сам предмет формиран је знатно прије него што је Уставни суд БиХ и констатовао да спорна Одлука није испоштована. Све неодољиво подсјећа на, без резултата адактирани предмет "Сејдић – Финци" или "Попис" који више нико и не спомиње, а које и студенти права карактеришу као политичко насиље правосуђа БиХ.

Заплело се Тужилаштво БиХ у кучине!? Туђе или властите – свејдно је! Јер док посланици Српске јавно спроводе Одлуку Уставног суда о Дану Републике; шаблонски и тајно, контроверзни тужилац Мирослав Марковић саслушава чланове Комисије - због неспровођења те исте Одлуке. Бар тако је Тужилашатво истрагу раније образлагало.

А ново образложење, у међувремену, није понудило. Егзибиционизам без граница – рекло би се. Лакрдија од инкриминисаног дјела које им се на терет ставља, каже предсједник Комисије. Синиша Каран "прихватио" је кривицу – у своје име и у име скоро 700.000 грађана Српске који су "починили тешко кривично дјело". Ни мање ни више - дрзнули су се да конзумирају основно демократско право – право на слободно изражавање властите воље.

- Признали смо кривицу због једног политичког Уставног суда који је прихватио једну такву неодговорну апелацију, прихватили смо кривицу јер три странца који не знају гдје се налазе доносе најважније одлуке уставно-правног карактера у БиХ и Републици Српској, прихватили смо кривицу што Уставни суд не ради по закону него по својим правилима и наравно да сви скупа у тешку позицију доведу ово Тужилаштво и Суд - рекао је Каран након саслушања.

Да ли због пат позиције у коју су доведени, Тужилаштво и тужилац Марковић употпуњују своја сабрана дјела мешетарења. Чланове Комисије, по властитом нахођењу подијелили су на осумњичене и на свједоке - а исти посао су радили. 

- Наша улога је била потпуно идентична. Ми смо одлуке доносили као један колективни орган, а самим тим као колективни орган не можемо ни сносити било какву одговорност - каже Милан Петковић, члан Комисије.

Адвокат Петковић је саслушан у својству осумњиченог. Посланик Недељко Гламочак у својству свједока. Бар тако је на позиву писало.

- Међутим, сам ток поступка и питања на која сам ја у Тужилаштву одговарао више ми личе на осумњиченог него на свједока. Ја сам одговарао на питања која су постављана мени "зашто сам, гдје сам, како сам..." - каже Гламочак.

Гламочак није искористио своје право на посланички имунитет. Али, хоће каже, постане ли напрасно од свједока, осумњичени!? Да ли је "видовити" тужилац Марковић такву реакцију предвидио!? Или властите грешке превидио, за сада је нејасно. За првоосумњиченог, међутим, више су него јасни мотиви предмета Референдум. Предсједник Српске, позив за саслушање није добио. Спреман је, каже да се одазове и свој исказ да, али на територији Републике Српске

Да ли ће предмет "Референдум" доживјети судбину "Сејдић – Финци", када су данима у Тужилаштво позивани посланици, министри, политичари, а онда без образложења, истрага обустављена.

Да ли ће постојећа истрага бити проширена на нови Закон о Дану Републике Српске и на све посланике који су га изгласали, можда и на све грађане који су се на референдуму изјаснили!? Или ће бити понуђен неки други расплет!? Од самопроглашених сарајевских "заштитника" уставног и правног поретка - све је могуће. Осим да истински Устав и закон заштите.