latinica  ћирилица
25/10/2016 |  11:04 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Упозорење из РС: Спријечити монопол у трговини меса са Турском

Из Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске упозоравају да је због тендерског откупа у трговини месом са Турском присутан монопол, јер се комплетан промет за цијелу БиХ одвија посредством само једног купца.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Савез сматра да би Министарство спољне трговине и економских односа БиХ због тога требало да омогући продају меса према начелима слободне трговине.

"Треба да се и другим откупљивачима омогући равноправно учешће у откупу, чиме би се смањио ризик пословања са само једним купцем, а то би донијело и повећану потражњу за нашом јунади, односно већи број купаца у Турској", саопштили су из Савеза.

У Савезу изражавају задовољство што је БиХ из Брисела коначно одобрен извоз меса у Турску путем ЕУ, што ће значајно смањити трошкове транспорта, али вјероватно повећати откупну цијену говедине у земљи.

"Превоз хладњачама, односно камионима, почеће тек сљедеће године, па се месо у Турску може извозити само авионом. Тај превоз сада плаћа наручилац меса у Турској, што се директно одражава на откупну цијену товне јунади у БиХ", наводи се у саопштењу Савеза.

Извор: СРНА