latinica  ћирилица
25/10/2016 |  11:21 | Аутор: РТРС

Братислава Дикића пријавио један од чланова групе

Групу предвођену бившим командантом српске жандармерије, која је ухапшена уочи избора у Црној Гори, пријавио један од чланова, Мирко Велимировић (45) из Зубиног Потока.
Братислав Дикић (Фото:  E-Stock/P. Jovanović) -
Братислав Дикић (Фото: E-Stock/P. Jovanović)

Подгоричка штампа пише данас да је групу предвођену бившим командантом српске жандармерије Братиславом Дикићем која је ухапшена уочи избора у Црној Гори под оптужбама за тероризам полицији пријавио један од њених чланова, Мирко Велимировић (45) из Зубиног Потока.

Како наводе Вијести и Побједа, то пише у наредби за спровођење истраге специјалног тужиоца Саше Чађеновића који је за покушај тероризма поред Дикића, осумњичио Кристину Христић и Александра Синђелића за којим се трага, док се осталима на терет ставља криминално удруживање.

У том тужилачком документу откривено је на који начин су црногорске безбједносне службе "спријечиле да се Црна Гора завије у црно", пишу Вијести.

"Велимировић је допринио откривању криминалне организације", пише у Чађеновићевој наредби коју преноси подгоричка штампа.

Наводно, његово задужење у терористичкој групи било је да набави оружје, муницију, униформе, преноси поруке, обезбјеђује им простор у ком ће боравити и складиштити оружје.

Велимировић је одао план када је, по наводима у штампи, наводно од Синђелића преузео 15.000 евра за које је требало да купи 50 аутоматских пушака и три сандука муниције "које ће сместити у кући коју би изнајмио у Подгорици".

Након што је до детаља прихватио план за нападе, своја задужења, али и сазнао туђа, намјере групе пријавио је полицији.

"Дошао је у Управу полције и пријавио план дјеловања криминалне организације и њене чланове и тиме је открио криминалну организацију... Он је службеницима полиције преносио добијена упутства од организатора криминалне организације, те идентификовао друге чланове који су дошли у Црну Гору, описао план њиховог дјеловања, локације на којима се налазе... ", пише у наредби.

Велимировића је пензионисани официр српске жандармерије Дикић оптужио да је полицијски сарадник који му је у Подгорици намјестио хапшење, када му је испред тржног центра Делта поклонио мобилни телефон и у аутомобил убацио кључеве.

У тужилачкој наредби коју преноси данашња штампа пише да је Велимировић Дикићу испред тог тржног центра предао телефон "леново" који је заштићен посебним програмом од могућег прислушкивања и кључеве од куће у којој се налази оружје.

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић раније је казао да су "зауставили да се оружје унесе у Црну Гору".

Објаснио је да је између Србије и Албаније уништено оружје које су терористи намјеравали да користе у Црној Гори, подсјећа подгорички лист.

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је синоћ у Београду послије састанка Бироа за координацију служби безбједности, да су на територији Србије припремане нелегалне активности у Црној Гори, и да су у Србији провјерени људи који су пратили премијера Црне Горе Мила Ђукановића.

"Имамо чврсте материјалне доказе, чак и паре, 125.000 евра смо узели, униформе и разне друге ствари, то се налази у поседу државних органа Србије. Онај ко мисли да ће Србија на било који начин да учествује у некаквом злочину тај се грдно преварио", рекао је Вучић.

Извор: Новости