latinica  ћирилица
25/10/2016 |  11:38 ⇒ 26/10/2016 | 11:50 | Аутор: РТРС

Столац посвађао чланове ЦИК-а (ВИДЕО)

Када ће бити одржани поновљени избори у Стоцу још је неизвјесно. Централна изборна комисија ни на данашњој сједници није донијела одлуку о поништавању избора у овом граду.
ЦИК - Фото: РТРС
ЦИКФото: РТРС

Већином гласова усвојен је приједлог да се прво по службеној дужности покрену поступци против свих одговорних за прекид изборног процеса, до којег је дошло због бројних неправилности и физичког насиља.

Бурна расправа о изборима у Стоцу прекинута је гласањем којим је већина чланова одлучила да треба ићи путем који су предложили хрватски чланови - прво утврдити одговорност, па тек онда поништавање и нови избори.

- Прво треба да утврдимо виновнике опструкције, виновнике прекида изборног процеса у Стоцу, да се ЦИК о томе изјасни, да изрекне санкције и да након тога можемо приступити нормалном доношењу одлуке о поништењу избора у Стоцу - рекао је Владо Рогић, члан ЦИК-а-

Против овог приједлога и те како су били гласни бошњачки чланови који су жељели данас донијети одлуку о поништавању избора у Стоцу.

- Ми губимо вријеме. Можемо самостално ићи у одлуку о поништењу избора и припремати се за нове изборе, а да сви процеси утврђивања одговорности и кандидата и изборне администрације могу ићи паралелно - рекао је Ахмет Шантић, предсједник ЦИК-а.

Уз опаску како неко од ЦИК-а жели да прави истражни орган, Шантић није крио разочарење исходом сједнице и неизвјесношћу када ће бити одржани поновљени избори у Стоцу.

- Очигледно је поступак неке друге природе, неке ствари се желе прије завршити из неких других разлога - рекао је.

Посебну пажњу изазвале су могуће санкције за оне за које се утврди одговорност. Да ли ће кривци за изборни хаос бити скинути с листа?

- Имамо још и новчане казне, уклањање администрације итд, али једна од санкција је и та да се уклоне виновници, кривци за прекидање изборног процеса у Стоцу - рекао је Рогић.

Подсјећамо, против кандидата СДА за начелника Стоца Салмира Каплана и још 10 лица полиција је поднијела извјештај мостарском кантоналном тужилаштву због уништвања гласачких материјала и физичких напада. Колико ће трајати ЦИК-ово утврђивање одговорности нико не зна. Али се зна да након одлуке о поништавању избора, почиње тећи рок од 14 дана за одржавање нових.